A focit nem állíthatja meg a járvány, nézők nélkül is befejeznék a bajnokságokat és európai kupákat

A focit nem állíthatja meg a járvány, nézők nélkül is befejeznék a bajnokságokat és európai kupákat

A ferencvárosi Oleksandr Zubkov (b) és Joseph Zerafa, a máltai csapat játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezõjének második fordulójában játszott Ferencváros - Valletta FC mérkõzésen Budapesten, a Groupama Arénában (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A a koronavírus-járvány okozta vészhelyzet miatt Európában mindenhol leálltak a labdarúgó bajnokságok, és félbeszakadtak a két európai kupasorozat, a Bajnokok Ligája, illetve az Európa-liga küzdelmei is. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szerdai videókonferenciáján értékeli a helyzetet, és több forgatókönyvet állít fel a lehetséges folytatásra vonatkozóan – számolt az Independent. A lap szövetségi forrásokra hivatkozva azt írta, mindenképpen be akarják fejezni a bajnokságokat és a kupákat is, ha kell, nézők nélküli, zárt kapus meccseket rendeznek.

Az UEFA mellett a nemzeti szervezetek is elkötelezettek a folytatás mellett, ami nem is csoda, hiszen az idő előtti lezárás óriási gazdasági károkat okozna, a klubok és a szövetségek is hatalmas mennyiségű pénztől esnének el, és rengeteg állás kerülne veszélybe a törlés miatt. Amely ráadásul nem csak a mostani szezont tenné tönkre, de hatással lenne a következő évek kiírásaira is, hosszú távon megbénítva az európai futballéletet.

A kiszivárgott információk szerint az UEFA három lehetséges folytatást képzel el – írja az AS spanyol sportlap. Az első forgatókönyv május közepével számol, ami irreálisnak tűnik jelenleg, a második júniust jelöli meg az újrakezdés dátumaként, a legrosszabb esetben pedig szeptemberben folytatódna a foci. Már a nyár eleji indulás is komolyan befolyásolná a következő szezont, az őszi azonban egyértelművé tenné, hogy jelentős módosításokat kell bevezetni az elkövetkező idények kapcsán.

Az elképzelések szerint a Bajnokok Ligáját és az Európa-ligát egy final four rendszerű mini-kupával – vagyis négy csapat részvételével, a két elődöntőt követő a döntő mérkőzéssel – oldanák meg, ha korábban nem, ősszel. Mindeközben a német szövetség közölte, a helyi bajnokság (Bundesliga) akár már májusban újraindulhat, szintén zárt kapus meccsekkel.

2021-ben rendezik meg a labdarúgó-Európa-bajnokságot, csúszás a BL-ben is | Magyar Hang

Amiről egy ideje pletykálnak, azt most a norvég szövetség Twitter-oldala erősítette meg: a koronavírus-járvány miatt nem idén, hanem 2021-ben rendezik meg a labdarúgó-Európa-bajnokságot. Csúszik a Bajnokok Ligája és az Európa-liga is. Gyakorlatilag egész Európában leállt a labdarúgás az elmúlt egy hétben és egyelőre nem tudni, a világjárvány mikor teszi lehetővé, hogy folytatódjanak a bajnokságok és a kupaküzdelmek.

Az UEFA szerint a megfelelő egészségügyi szabályok betartása mellett, nézők nélkül befejezett bajnokságok és kupán még mindig kisebb kárt okoznának, mint a kiírás teljes törlése, ami káoszt eredményezne az európai fociban.

A magyar bajnokság Európában az egyik legutolsóként, március 16-án állt le, azóta több klub is a bércsökkentéssel reagált a helyzetre. A másodosztályú MTK-nál 20, az első osztályban játszó DVTK-nál 30 százalékkal jut kevesebb pénz a játékosoknak.

A világon szinte minden sportesemény szünetel, a labdarúgó bajnokságok közül csupán a nicaraguai és a fehérorosz megy a járvány ellenére is.  Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök egy jégkorongmeccsen – mert az a bajnokság sem állt le – kijelentette, hogy az országában nincs vírus.

Az UEFA korábban döntött már az idén nyárra tervezett Európa-bajnokság elhalasztásáról is. A 12 városban megrendezendő tornát 2021 nyarán bonyolítják le.