A francia kormány lefoglalta a Rosznyefty-elnök luxusjachtját

A francia kormány lefoglalta a Rosznyefty-elnök luxusjachtját

Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) megbeszélést tart Igor Szecsinnel, a Rosznyefty állami tulajdonban lévő orosz kőolajipari csoport vezérigazgatójával a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban lévő elnöki rezidencián 2020. május 12-én. (MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A francia kormány lefoglalt csütörtökön egy luxusjachtot a Marseille-hez közeli La Ciotat kikötőjében, a hajó a Rosznyefty orosz olajcég tulajdonosának egyik érdekeltségéhez köthető. Ez az egyik első konkrét intézkedés az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború miatt a Vlagyimir Putyin orosz elnök és körének európai vagyonát érintő európai uniós szankciók közül.

Az Amore Vero elnevezésű, 86 méter hosszú fehér luxusjachtot a vámhatóság foglalta le egy hajójavító üzemben – jelentette be a francia gazdasági tárca.

Az MTI által idézett minisztériumi közlemény megerősítette, hogy a jacht tulajdonosa egy olyan cég, amelynek legfőbb részvényese Igor Szecsin Rosznyefty-elnök. A lefoglalás az Európai Unió által a tulajdonos vagyona ellen foganatosított befagyasztó intézkedések keretében történt – jelezte a tárca.

A hajót csütörtökre virradóra foglalták le, amikor is az üzemből hirtelen megpróbált kihajózni, jóllehet a munkálatok még nem fejeződtek be.

A jacht főhídján egy olyan uszoda is található, amely helikopterleszállóvá alakítható. A belső terei Alberto Pinto belsőépítész tervei alapján készültek, értéke 120 millió dollár az AFP hírügynökség által megkérdezett forrás szerint.

Az uniós szankciók mintegy ötszáz személyt és céget érintenek az orosz elnök környezetében, akiknek vagyonát és bevételi forrásait fokozatosan kívánják az európai országok lokalizálni és befagyasztani.

La Ciotat-ban az ellenőrzési folyamat hosszú volt, a vámhatóságnak ugyanis időbe telt azonosítani, hogy a hajó tulajdonosaként megjelölt cég pontosan kihez köthető.

Monacóban folyamatban volt csütörtökön a Quantum Blue nevű luxusjacht ellenőrzése, amelynek tulajdonosa feltehetően Szergej Galickij orosz milliárdos – tudta meg az AFP.

A francia hatóságok jelenleg minden luxushajót ellenőriznek a Földközi-tengeri kikötőkben és hajójavító üzemekben.

A szankciók elől menekülő oroszok jachtjainak egy része az AFP szerint a Maldív-szigetek és Dubaj felé hajózott az elmúlt napokban. Franciaország eddig négy teherhajót és egy jachtot foglalt le a büntetőintézkedések keretében. 

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja!