A francia szakértők szerint még több hulláma is lesz a koronavírusnak

A francia szakértők szerint még több hulláma is lesz a koronavírusnak

A koronavírussal fertőzött betegek egyikét szállítják el ápolók a kelet-franciaországi Mulhouse város kórházából 2020. március 23-án (Fotó: MTI/AP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A koronavírus-járvány Európát jelenleg sújtó második hulláma nem a végső. A tél végéig, valamint a jövő tavasz folyamán egymást követő, több hullámra kell számítani – jelezte hétfőn a francia kormány mellett működő tudományos tanács. „Nehéz előre látni mennyi ideig fog tartani a második hullám, mert az a víruson, az időjárási viszonyokon, a vírus terjedésének megfékezésére hozott intézkedéseken, s azok társadalmi elfogadottságán múlik” – írták véleményükben.

– Nehéz hónapok előtt állunk egy szélsőségesen nehéz helyzetben – fogalmazott a tudományos tanács, amely a második hullám végét az év végére vagy a jövő év elejére feltételezi. A testület azt javasolja, hogy erre az időpontra a jelenlegi 40 és 50 ezer közötti napi esetszámot maximum 5 és 8 ezer közé kell korlátozni, és a vírus terjedését szigorúan ellenőrzés alá kell vonni. A szakemberek ugyanakkor úgy vélik, hogy bármilyen intézkedéseket is hozzon a kormány, azok nem lesznek elégségesek újabb hullámok elkerülésére a második után.

A tudományos tanács az október 26-i véleményében az általános karantén kihirdetését szorgalmazta, amelyet a kormány végül meg is tett. – Több egymást követő hullám lehet a tél végén és 2021 tavaszán különböző dolgoktól függően – írták, kiemelve az időjárási viszonyokat és a kormány stratégiájának hatékonyságát. A francia szakemberek szerint az európai kormányok a járvány egymást követő hullámainak kezelésével fognak szembesülni az első oltóanyagok és ellenszerek bevezetéséig, amelynek időpontjára a tanács „talán 2021 második negyedévét” jelölte meg.