A Gazprom, ígéretével ellentétben, szombaton mégsem indítja újra a gázszállítást az Északi Áramlat 1 vezetéken

A Gazprom, ígéretével ellentétben, szombaton mégsem indítja újra a gázszállítást az Északi Áramlat 1 vezetéken

Fotó: Gazprom / Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz állami gázipari konglomerátum, a Gazprom bejelentette, hogy a Németország felé gázt szállító Északi Áramlat 1 vezetéken szombaton mégsem fogják újraindítani a szállítást. Indoklásul azt állítják, hogy olajszivárgást észlelnek, de gyakorlatilag mindenki biztos benne, hogy ez a Kreml zsarolása, amiért az EU ársapkát tervez bevezetni az orosz gázra.

Az olajszivárgás a Gazprom szerint a turbina károsodását jelzi, és még csak hozzávetőlegesen sem közölték, hogy mikor fogják újraindítani a gázszállítást. Az európai kormányok már hetek óta készülnek arra, hogy Oroszország előbb-utóbb fegyverként fogja használni a szénhidrogénforrásait Európa ellen, hogy azt eltántorítsa Ukrajna támogatásától.

Az Északi Áramlat 1 egy 1200 km hosszú gázvezeték a Balti-tenger alatt, Szentpétervártól Északnyugat-Németországig. Ha a vezeték teljes kapacitását kihasználják, naponta 170 millió köbméter földgáz is jöhetne rajta. Az ukrajnai agresszió kezdete óta azonban a Gazprom jelentősen visszafogta a szállításokat, és többször le is állították a vezetéket. A mostani lezárás előtt a vezeték mindössze húsz százalékos kapacitással üzemelt.

Az európai uniós vezetők elítélte a leállást, és Oroszországot zsarolással, illetve a gázellátás fegyverként való felhasználásával vádolja.