A hétvégét az utcákon tölthetik a franciák

A hétvégét az utcákon tölthetik a franciák

Forrás: Twitter/Clément Lanot

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Országszerte demonstrációk robbantak ki Franciaországban, miután Emmanuel Macron nyugdíjreformja a célegyenesbe fordult. A francia sajtó a 49.3-as cikkely életbe léptetésétől hangos, ezzel pedig a kormány végképp kihívta maga a népharagot. Az ellenzéki pártok eközben igyekeznek megtalálni a közös nevezőt, hogy együtt tudjanak tiltakozni az Elizabeth Borne kormányfő által keresztülvinni próbált reformtervtől.

Pénteken számos tiltakozást tartottak, és a hétvégén is folytatódnak várhatóan a tüntetések, különösen a vasúti szektoron belül. Péntek este, az előző naphoz hasonlóan, a párizsi Concorde téren gyűltek össze, ahogy tüntettek Lille-ben is. A nyugdíjreform elleni, fővárosi spontán demonstráción a Le Figaro szerint este nyolckor nagyjából 2500-an voltak jelen, és össze is csaptak a rendőrökkel. A lap tudósítója szerint többek között a sárgamellényes Thierry-Paul Valette igyekezett korbácsolni az indulatokat egy hangosbeszélőn. Több metróállomást le is zártak péntek este a Concorde tér közelében.

Miközben a hatóságok igyekeztek visszaszorítani a tüntetőket, ők macskakövekkel és tűzijátékkal szórták meg az egyenruhásokat. Párizsban továbbá a máglyára küldtek egy Macron arcmását viselő bábut is. Bordeaux-ban szintén nőtt a feszültség, könnygázzal léptek fel a tüntetőkkel szemben, illetve a rendőrök többeket előállítottak itt is.

Tüntettek pénteken az Amazon munkásai is, miután az éves bértárgyalások a végükhöz közelednek, a nyugdíjreform pedig számukra sem sok jót ígér. A tiltakozók elzárták a Boves-i elosztóközpontot, és arról beszéltek, hogy az Amazon vezetése nem hajlandó meghallani a követeléseiket, ahogy a nyugdíjreformot keresztül erőltető Macron szintén nem. A Gidyben lévő központnál szintén tüntettek, elismerve, hogy igyekeznek kihasználni most a nyugdíjreformmal kapcsolatos tiltakozásokat is. A múlt hét óta tüntettek a dolgozók már Montélimarban és Sevreyben is.

A repülési főigazgatóság (DGAC) eközben arra kérte a légitársaságokat, hogy hétfőre töröljék a Párizs-Orly-járatok harminc, illetve a Marseille-Provence-járatok húsz százalékát a légiirányítók sztrájkja miatt. A DGAC közlése szerint a megelőző intézkedések ellenére késések és fennakadások így is várhatóak.

A vasúti áruszállítást is súlyosan érinti már az SNCF-szakszervezetek március 7-e óta tartó sztrájkja. A DB Cargo France vezérigazgatója, Alexandre Gallo arról beszélt a Le Figaro szerint, hogy katasztrofális a helyzet, az eddigi szállítási terveikre keresztet vethetnek. Teljesen kiszámíthatatlanná vált, hogyan tudnak haladni, az előrejelzésekkel most nem igazán lehet számolni.

Chémeryben egyenesen Európa legnagyobb gáztárolóját állították le a reform ellen tiltakozó munkások. A sztrájkolók óránként hetvenezer köbméterre csökkentették az áramlást, ami a technikai minimumot jelenti ahhoz, hogy a gépek károsodását még el lehessen kerülni. A Storengy vezetése szerint a lépés nem lesz hatással a lakossági földgázellátásra.

Március elején már kiderült, hogy meredeken zuhan Emmanuel Macron népszerűsége, miután a nyugdíjreformról szóló vita káoszba fordult. A Le Point közölte akkor az Ipsos közvélemény-kutató által készített felmérést, amelyből kiderült, hogy a saját táborában is elkezdett csökkenni az államfő támogatottsága. Míg szeptemberben összességében 53 százalék ítélte meg kedvezőtlenül a tevékenységét, februárban már 64. Federico Vacas igazgatóhelyettes szerint leginkább az alacsony jövedelműeknél veszített népszerűségéből Macron. De a politikai ellenfeleknek sem tett jót a megosztó vita, 39 vizsgált személyiségből 29 szerepelt rosszabbul.

A köztársasági elnök egyértelművé tette idén, szerinte hosszabb ideig kellene dolgozniuk az embereknek. Az intézkedéssel 62-ről 64 évre emelnék a minimális nyugdíjkorhatárt, és növelnék azt az évszámot, amennyit az embereknek munkában kell tölteniük, mielőtt nyugdíjba vonulnak.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.