A jelek szerint egyes orosz egységeknél kifogyóban az élelem és az üzemanyag – áll egy Pentagon-jelentésben

A jelek szerint egyes orosz egységeknél kifogyóban az élelem és az üzemanyag – áll egy Pentagon-jelentésben

Egy kilőtt orosz AFV „Tigris” katonai terepjáró Harkovban 2022. február 27-én (Fotó: UNIAN/Marienko Andrii)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ugyan az oroszok közül néhányan megadták magukat, a helyzet továbbra is súlyos – így értékelik a helyzetet a Pentagonban egy magasrangú belső forrás szerint. A BBC-n megjelent taktikai összegző szerint az amerikai katonai hírszerzés úgy látja, hogy a korábban Ukrajna köré csoportosított orosz erők 80 százaléka már bent van Ukrajnában. Az amerikai jelentések szerint alacsony a benyomuló orosz erők harci kedve, a morált pedig többek között az sem javítja, hogy hat nap alatt sem sikerült elfoglalniuk a déli kikötővárost, Mariupolt. Igaz, a nem messze lévő Bergyanszk kikötőjét ugyanakkor bevették. Az amerikaiak szerint az orosz haderő mintegy 400 raktétámadást hajtott eddig végre, az ukrán rakétavédelem azonban ennek ellenére még harcképes.

Termobarikus (üzemanyag-levegő robbanóanyag) fegyverekhez használható hordozórakétákat láttak Ukrajnában, ám az amerikai hírszerzés nem tudja megerősíteni, hogy vannak-e ilyen fegyverek az országban. A jelentés talán legmeglepőbb megállapítása az, hogy noha mindössze hat napja tart az orosz invázió, ám a jelek szerint egyes orosz egységeknél kifogyóban az élelem és az üzemanyag. A pentagoni forrás szerint az amerikai hadvezetés továbbra sem gondolkodik a repüléstilalmi zóna kialakításán Ukrajna felett.

Ez utóbbit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többször is kérte már.

A háború eseményeiről szóló percről percre tudósításunkat ITT olvashatja.