A jelenlegi információk alapján nincs magyar érintettje az isztambuli robbantásnak

A jelenlegi információk alapján nincs magyar érintettje az isztambuli robbantásnak

Készenléti rendőr őrt áll a robbanás helyszínén Isztambul népszerű sétálóutcájában, az Istiklalon 2022. november 13-án (Fotó: MTI/AP/Francisco Seco)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje az isztambuli robbantásnak – tájékoztatta Paczolay Máté külügyi szóvivő az MTI-t vasárnap. – Az ankarai nagykövetségünk és az isztambuli főkonzulátusunk folyamatosan kapcsolatban áll a török külügyminisztériummal, valamint az országos, illetve helyi rendőri szervekkel, emellett az illetékes konzuljaink a nap 24 órájában készek fogadni a segítségre szoruló magyarok megkereséseit – közölte.

A szóvivő elmondása szerint eddig három magyar állampolgár kereste fel a konzuli szolgálatot, ők turistaként tartózkodnak a városban és a robbanás helyszínétől mindössze 40 méterre található hotelben tartózkodnak. Folyamatosan tartják velük a kapcsolatot, valamennyien jól vannak, nem esett bántódásuk és az eredeti terveiknek megfelelően a napokban elhagyják Törökországot.

A tájékoztatás szerint a magyar képviseletek a továbbiakban is szorosan nyomon követik az eseményeket, a konzuli szolgálat pedig szükség esetén kész minden lehetséges segítséget megadni. Az Isztambulban tartózkodó magyarok a nap 24 órájában segítséget tudnak kérni a következőzöldszámon: 003680368036.

Isztambul népszerű sétálóutcájában, az Istiklalon közép-európai idő szerint 14.20 óra körül történt robbanás, az eddig információk szerint hatan meghaltak és 53-an megsebesültek. Az esettel kapcsolatban a hatóságok átmeneti hírzárlatot rendeltek el, az isztambuli főügyészség pedig nyomozást indított. Recep Tayyip Erdogan azt mondta, hogy talán nem lenne helyes egyértelműen terrorcselekménynek nevezni a történteket, de – mint fogalmazott – „terrorszagot” éreznek.