A kínai nemzeti ünnepen újra elszabadultak az indulatok Hongkongban

A kínai nemzeti ünnepen újra elszabadultak az indulatok Hongkongban

Hongkongi tüntetők a kiadatási törvény visszavonását követelik 2019. június 17-én (Fotó: Reuters/Athit Perawongmetha)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben Peking a Kínai Népköztársaság fennállásának hetvenedik évfordulóját ünneplik, Hongkongban újra elszabadultak az indulatok. A demokráciáért tüntetők a város több pontján csaptak össze a rendőrökkel, a hírek szerint egy demonstrálót éles lövedékkel találtak el, egy másikat pedig autó ütött el. Az aktivisták a CNN-nek arról beszéltek, félnek tőle, hogy a megmozdulások visszafordíthatatlan erőszakba csapnak át.

Mao Ce-tung, a Kínai Kommunista Párt vezetője hetven éve, 1949. október 1-jén kiáltotta ki a népköztársaság megalakulását a pekingi Tienanmen tér kapubástyájának mellvédjéről. Az eseményre Pekingben óriási parádéval emlékeznek, a főutakat lezárták, tűzijáték és katonai parádék fogadták a lelkes közönséget. Ugyanez várt a hongkongi tüntetőkre is, ám egészen más előjellel, a demonstrálók és a rendőrség között komoly utcai harc alakult ki.

SCMP Hong Kong on Twitter

"A video circulating online shows warning shots fired as protesters and police clash at the junction of Waterloo and Nathan Roads https://t.co/8WZPtAFhwC"

A kormány ellen hónapok óta tüntető hongkongiak végső határidőként tekintettek október 1-re, hiszen úgy számoltak, Kína a 70. évforduló ünnepléséig nem avatkozik be a város ügyeibe. Az aktivisták attól tartanak, a megemlékezés után a kommunista állam beváltja nem is annyira rejtett fenyegetését, és csapatokat küld a demonstráció elfojtására. A hongkongi kormány hivatalosan cáfolta, hogy Kína ultimátumot adott volna a tüntetések felszámolására. A Hongkonggal határos metropolisz, Sencsen mindenesetre már korábban zsúfolásig megtelt kínai rendőrségi csapatokkal.

Mary Hui on Twitter

16:53 Large contingent of riot police pushing east on Connaught Rd and fired multiple rounds of tear gas https://t.co/Chdf7UxF3U

A CNN beszámolói szerint a várost kékbe borította a tüntetés újabb hulláma. A rendőrség a vízágyukból kék festékkel színezett vízzel lövi a protestálókat, hogy így jelölje meg őket. Az aktivisták esernyővel védekeznek a víz és a könnygáz ellen is, ez az eszköz vált a 2014-es tüntetéssorozat szimbólumává, és a jelenlegi megmozdulások során is esernyők ezrei rejtik el a tüntetőket.

Az élő közvetítések a helyszínen készült fotók tanúsága szerint a demonstrálók kordonokból és kerékpárokból emeltek barikádokat városszerte. Sok helyen autókat, mopedeket gyújtottak fel, és rengeteg üzlet kirakata is betört. A rendőrség közleményben ítélte el a tüntetést. Mint írták, több radikális demonstráló nemzeti zászlót égetett, úttorlaszokat emeltek, és számos helyen lehetetlenné tették a tömegközlekedést.

Antony Dapiran on Twitter

and set it on fire (with extra funeral money thrown on). https://t.co/H2xuKbwXoS

Az egyre erőteljesebb összecsapások során a rendőrök előbb könnygázzal, majd gumilövedékkel igyekeztek visszaszorítani a tüntetőket, de később előkerült az éles lőszer is. Eleinte még csak a tüntetők között terjedt a hír, később a rendőrség is megerősítette, hogy egy férfit a mellkasán talált el egy lövedék. Nem ez az első eset, hogy éles lőszert használt a rendőrség, de az első alkalom, amikor az sérülést is okozott. Később kórházi források is megerősítették, hogy egy férfit kritikus állapotban szállítottak kórházba. Rajta kívül további 15 ember szorult ellátásra különböző súlyú sérülések miatt. Egy férfit autó ütött el, a szemtanúk beszámolói szerint cserbenhagyásos gázolás történt.

A hongkongi vezetés a CNN riportja szerint hónapok óta attól tartott, hogy előbb-utóbb súlyos sérüléshez, legrosszabb esetben halálesethez vezetnek a demonstrációk. Egy vezető politikai tanácsadó a csatornának arról beszélt, csoda, hogy még senki nem halt meg a négy hónapja tartó tüntetésekben.

Hongkongban közel négy hónapja zajlanak tüntetések, amelyek eredetileg a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki. A jogszabály alapján Hongkong bűnügyi eljárás esetén gyanúsítottakat adhatott volna ki Kínának. Carrie Lam, a különleges státuszú városállam kormányzója szeptember elején visszavonta ugyan a tervezetet, de a megmozdulások addigra már általánosabb Kína-ellenes és demokráciapárti demonstrációkká váltak.

Kínában mindeközben hosszú sorokban áll a közönség, hogy megnézze a népköztársaság hetvenedik évfordulójára bemutatott Én és az országom című filmet. A hét rövid alkotásból álló hazafias érzelmű film a kínai hatóságok közlése szerint egy nap alatt 40 millió dolláros (11,9 miliárd forint) bevételt hozott.