Súlyos lehet II. Erzsébet állapota, a királyi család tagjai Balmoralba utaztak

Súlyos lehet II. Erzsébet állapota, a királyi család tagjai Balmoralba utaztak

A 96 éves II. Erzsébet brit királynő Liz Truss volt külügyminisztert, a Konzervatív Párt új vezetőjét várja a skóciai uralkodói rezidencián, a balmorali kastélyban 2022. szeptember 6-án. (Fotó: MTI/EPA/PA Pool/Andrew Milligan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Brit híradások szerint II. Erzsébet királynő legközelebbi családtagjai a skóciai Balmoralba utaztak, illetve oda tartanak annak hírére, hogy őfelsége egészségi állapota romlott és – ahogy azt a Buckingham-palota csütörtökön közölte – állandó orvosi felügyeletre szorul.

A Clarence House, Károly trónörökös londoni hivatala közölte, hogy a walesi herceg és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő már megérkezett Balmoralba. Ugyancsak a skóciai rezidenciára indult Vilmos cambridge-i herceg, aki Károly és a néhai Diana hercegné elsőszülött fia, és aki édesapja után majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz. Hírek szerint Vilmos herceg és két nagybátyja, András és Eduárd hercegek már meg is érkeztek a birtokra, ahogyan korábban a királynő lánya, Anna hercegnő is. A királynő fiait, András herceget és Edward herceget az aberdeeni repülőtérről Balmoralba szállító kocsit egyébként Vilmos herceg vezette. 

Jelenleg Harry herceg és Meghan Markle is Nagy-Britanniában tartózkodik. Délután háromkor a pár szóvivője még azt közölte, hogy hivatalos programjukat megszakítva Sussex hercege és hercegnéje is Skóciába utazik, ám később kiderült, hogy Sussex hercegnéje nem utazik Balmoralba, Harry egyedül teszi meg az utat – írja a The Guardian a brit PA Media hírügynökség információira hivatkozva. 

A CNN úgy tudja, Harry herceg még mindig úton van a Balmoral-kastélyba, és a csatorna tudósítója szerint a család valószínűleg megvárja, amíg megérkezik, mielőtt bármilyen bejelentést tennének II. Erzsébet királynővel kapcsolatban.

– A Buckingham-palota közleményének óvatos megfogalmazása is azt sugallja, hogy valami komoly dolog történik – értékelte a helyzetet a BBC-nek a csatorna egykori királyi udvari tudósítója. Richard Sumner kifejtette, remélhetőleg leküzdhető egészségügyi problémákról van szó, ám a palota „gondos megfogalmazásából” arra következtet, hogy komolyabb a helyzet. – Akik találkoztak vele, azt mondják, hogy mentálisan ép, és még mindig nagyon érdekli minden – fogalmazott Sumner.

Nicholas Witchell királyi tudósító ugyanakkor azt emelte ki szintén a BBC-nek, a tény, hogy a Buckingham-palota szükségesnek érezte a nyilatkozat kiadását, és az a tény, hogy családtagok utaznak oda, mindent elmond. – Ahogy a miniszterelnök mondta, az egész ország mélyen aggódik, és úgy gondolom, hogy fel kell tételeznünk, hogy ennek megvannak az okai – fogalmazott, megjegyezve: a királynő egészségi állapota fokozatosan romlott az elmúlt hónapokban és nyilvánvaló, hogy az elmúlt 24-48 órában az orvosok sokkal jobban aggódtak.

További aggasztó jel, hogy csütörtök délután a BBC One bejelentette, 18 óráig minden szokásos műsorát felfüggeszti a királynő állapotáról szóló hírek miatt. Ilyesmire a királynő férjének, Fülöp hercegnek, Edinburgh hercegének 2021. áprilisi halálának bejelentése óta nem volt példa.

Az MTI hírösszefoglalója szintén azt emelte ki, a tény, hogy a Buckingham-palota közzétette a csütörtöki hivatalos nyilatkozatot, önmagában rendkívüli jelentőségű, mivel az udvar a legindokoltabb eseteken kívül szinte soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak egészségi állapotáról.

II. Erzsébet királynő gyengélkedésének árulkodó jele volt ugyanakkor, hogy kedden Balmoralban bízta meg formálisan Liz Truss új miniszterelnököt a kormányalakítással, és ugyanitt fogadta el Boris Johnson volt miniszterelnök lemondását, jóllehet az utóbbi évtizedekben ez a ceremónia kormányváltások idején mindig a Buckingham-palotában zajlott. 

Az udvar akkori tájékoztatása szerint a királynő hónapok óta mozgásproblémákkal küszködik, és ezért született az a döntés, hogy nem utazik Londonba, hanem Balmoralban fogadja Johnsont és utódját.

Az utóbbi hónapokban a királynő több jelentős hivatalos programját is törölték.

Csütörtök délután Liz Truss miniszterelnök, Sir Lindsay Hoyle, a londoni alsóház elnöke, Keir Starmer, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője, valamint Nicola Sturgeon skót és Mark Drakeford walesi kormányfő egyaránt aggodalmának adott hangot a királynő egészségi állapota miatt, egyben jókívánságaikat fejezték ki nyilatkozataikban az uralkodónak. Őket követte a brit politikai élet mind több prominense, köztük Sir Jeffrey Donaldson, az északír Demokratikus Unionista Párt vezetője, Tony Blair és David Cameron korábbi miniszterelnökök.

Canterbury érseke, Justin Welby erőt és vigaszt a királynőnek, de imádkoznak a királynőért a katolikus, a muszlim és a zsidó egyházi vezetők is.