A kongresszus bejelentette Biden győzelmét

A kongresszus bejelentette Biden győzelmét

Joe Biden, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje, volt alelnök, Kamala Harris demokrata párti alelnökjelölt társaságában mond beszédet a Delaware állambeli Wilmingtonban 2020. november 5-én (Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megtörtént a szavazatok összesítése az elektori testületben, így a kongresszus helyi idő szerint csütörtök hajnalban bejelentette Joe Biden győzelmét.

A demokrata jelölt, illetve helyettese, Kamala Harris azután ütötték ki Donald Trumpot, hogy összeszámolták Vermont három elektori szavazatát is. Így Biden lépte át a 270-es küszöböt, és lett már biztosan az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke.

A szenátus és a ház több kifogást is elutasított az éjszaka. A republikánusok próbálkoztak Georgia és Pennsylvania, továbbá Arizona, Michigan és Nevada szavazatait is megvétózni, de ezek az indítványok kudarcba fulladtak. Biden végül 306, míg Trump 232 elektori szavazatot gyűjtött össze.

Még csak épp tizenkét szavazatot számoltak össze szerdán, amikor a kongresszus ülését az épületbe behatoló Trump-hívek miatt fel kellett függeszteni. Előzőleg az amerikai elnök biztatta arra híveit, hogy sétáljanak együtt a Capitoliumhoz, és ott gyakoroljanak nyomást a döntéshozatalra. Csakhogy a milliárdos ezt követően inkább hátrahagyta a tüntetőket, akik megostromolták az épületet, a szerdai erőszakos események négy ember halálához vezettek. Trump több posztban, illetve egy videóüzenetben igyekezett rávenni a híveit, hogy hagyjanak fel az erőszakkal, és inkább térjenek haza. Csakhogy az elnök még ezekben a megszólalásaiban is elcsalt választásokról beszélt, továbbá együttérzéséről és szeretetéről biztosította azokat, akik betörtek a törvényhozás épületébe. A Twitter és a Facebook a választások elcsalására vonatkozó, semmivel alá nem támasztott állítások ismételgetése, és a potenciális erőszakos következmények miatt törölt több posztot ezekből, majd tizenkét órára fel is függesztették Donald Trump hozzáférését.

A végeredmény kihirdetése után Donald Trump azt közölte, bár abszolút nem ért egyet a választás kimenetelével, de a szokásos átmenetről lesz szó január 20-án. Már persze akkor, ha addig is ő marad az elnök, és nem mozdítják el addig a Capitolium épületében történtek miatt. Trump szerint a legnagyszerűbb első ciklus ért most véget az amerikai elnökség történetében, de a harcuk még csak most kezdődik azért, hogy „Újra Naggyá Tegyék Amerikát.”

A távozó elnököt nemcsak a demokraták ítélték el, kihátrált mögüle szinte minden jelentősebb republikánus politikus, a zavargásokért pedig felelősségre vonta az összes életben lévő, korábbi amerikai elnök. Mitt Romney republikánus politikus is kemény hangon bírálta, és így tett a szintén jobboldali Charlie Dent is. A korábbi képviselő szerint Trump halálos bűncselekményt követett el a köztársasággal szemben. Egyben hozzátette, az elnök fanatikusai megszentségtelenítették a Capitolium épületét, amikor konföderációs zászlóval vonulgattak benne. Trump azonnali elmozdítását sürgette Rod Dreher konzervatív véleményvezér is, őrültnek nevezve a távozó elnököt. A The American Conservative szerkesztője eddig is kritikus volt Trumppal, most viszont már egyenesen úgy látta, a történtek miatt egy perccel sem maradhat tovább a milliárdos az ország élén.