A konzervatív Európa visszaszólt Orbánnak

A konzervatív Európa visszaszólt Orbánnak

Orbán Viktor és Sebastian Kurz 2018. január 30-i bécsi találkozójuk végén elhagyja a sajtótájékoztató helyszínét (Fotó: Reuters / Heinz-Peter Bader)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, végérvényesen tisztázódtak az erőviszonyok, és a Fidesz nem az Európai Néppárt frakciójában folytatja majd az EP-választást követően. Ugyanis Orbán Viktor a Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, mindenkit, köztük a néppárti csúcsjelöltet, Manfred Webert is alkalmatlannak tart arra, hogy megválasszák az Európai Bizottság élére. Orbán azzal indokolta a kihátrálását Weber mögül, hogy nem támogatnak olyan politikust, aki eleve úgy indul a választásnak, hogy bejelenti, nem tart igényt a magyarok szavazatára. Weber ugyanis egy március végi interjúban elmondta, ha csak a Fidesz szavazataival szerezhetné meg az Európai Bizottság elnöki posztját, akkor inkább nem kér belőle. A kormány hamar felsorakozott Orbán mögött: Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Hír tévében megerősítette, visszavonták a támogatásukat Webertől.

Az európai konzervatív politikusok nyilatkozatai azt mutatják, nem estek túlságosan kétségbe a magyar miniszterelnök szavaitól. Sajnálatát fejezte ki maga Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője is, aki szerint Magyarország „rossz irányba tart” Orbán Viktorral, nem véletlenül függesztette fel a párt tagságát az EPP politikai közgyűlése, így a Fidesznek nincs joga részt venni a szervezet ülésein. Weber közölte, hogy az EPP olyan párt, aminek a tagjait közös értékek és az Európa jövőjére vonatkozó közös elvek tartják össze, és akik már nem hisznek ezekben az értékekben, azoknak ki kell lépniük a pártcsaládból.

Az Európai Néppárt szóvivője az amerikai politika magazin brüsszeli kiadásában, a Politicóban kijelentette, nem Manfred Weber lesz az Európai Bizottság első olyan elnöke, akit a Fidesz szavazatai nélkül választanak meg. Vélhetően ezzel arra utalt, hogy 2014-ben a szintén néppárti Jean-Claude Junckert sem szavazták meg.

Ismét jobbra kacsingatott Orbán Viktor | Magyar Hang

A magyar miniszterelnök már nem támogatja a néppárti Manfred Webert az Európai Bizottság élére.

Annegret Kramp-Karrenbauer, a Németországban kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke úgy véli, most már egyre biztosabb, hogy a Fidesz ki fog lépni az Európai Néppártból.

– Az elmúlt napok viselkedésével és az olasz Liga vezetőjével tartott találkozójával világos jelét adta annak, hogy el fogja hagyni az EPP-t – idézi az MTI az Orbán Viktor magyar kormányfőről nyilatkozó német kormánypárt elnökét. Kramp-Karrenbauer szerint a néppárt megpróbált hidat építeni Orbán felé, a magyar miniszterelnök viselkedése azt mutatja, hogy tudatosan próbál eltávolodni az EPP-től.

Hasonlóan nyilatkozott Sebastian Kurz osztrák kancellár is, aki elmondta, Orbán Viktor kijelentése Weber támogatásának megvonásáról nem változtat az általa vezetett Fidesz európai néppárti tagságáról szóló eljáráson. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke kifejtette: az EPP úgy határozott, hogy felfüggeszti a Fidesz tagságát, és vizsgálat alá veszi a párt tevékenységét, és a vizsgálat lezárása után dönt arról, hogy a Fidesz megőrizheti-e tagságát.

– Pontosan ezt az utat fogjuk járni, és ezt nem tesszük függővé Orbán Viktor minden egyes megszólalásától – mondta Kurz, aki kiemelte, ezt az utat támogatja „Manfred Webertől kezdve rajtam keresztül egészen Markus Söderig és Annegret Kramp-Karrenbauerig mindenki”.

A finn Nemzeti Koalíciós Párt egyik EP-képviselője, Petri Sarvamaa úgy fogalmazott, hogy Orbán bejelentése csak azt mutatja, a Néppárt korábban jó döntést hozott. Úgy véli, ha a Fidesz menni akar, akkor menjen, és Orbán bejelentése nemhogy gyengítené Weber kampányát, inkább jól is jöhet neki.

Jobbik: Virtuális valóságot épít a Fidesz

Virtuális valóságot épít a Jobbik szerint a Fidesz európai parlamenti kampánya, amikor bevándorlással és terrorizmussal riogat, miközben három év alatt 86 ezer bevándorlót engedett Magyarországra a kormány. Úgy vélik, lassan az lesz a választás tétje, hogy hányan veszik még be a narancssárga pirulát. Mirkóczki Ádám, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke kijelentette, aki így tesz, az „továbbra is ebben a virtuális valóságban retteghet”, várva, hogy a kormány megvédje a veszélytől. Az erről szóló álhíreket és csúsztatásokat a Jobbik ugyanolyan merényletnek tartja a társadalom ellen, mintha valaki bedobná a gyeplőt, és nem garantálná a magyarok biztonságát.

Az MTI által idézett ellenzéki politikus „választási csalással felérő, híradóba burkolt pártkampánynak” nevezte a Fidesz napokban megjelent választási filmjét, hozzátéve, annak tartalma hazugság, legalábbis több ponton eltér attól, amit a hazai titkosszolgálatok és a Terrorelhárítási Központ vezetői az általa vezetett parlamenti bizottság zárt ülésén március végén elmondtak. Az ott elhangzottak alapján nem jelenthető ki a kampányfilm két fontos állítása, azaz, hogy migránskártya lett volna Haszan F.-nél, ahogy az sem, hogy a férfi Magyarországra akart jönni.

Az ellenzéki együttműködésről k Mirkóczki hangsúlyozta: a Jobbik számos alkalommal adta tanújelét annak, hogy ügyek mentén együtt tud működni más – akár kormányzó – pártokkal. A pártállástól függetlenül fontos európai ügyek között említette az uniós források megfelelő felhasználását vagy a korrupció elleni fellépést.