A kórház szerint nem találtak mérget Navalnij leleteiben

A kórház szerint nem találtak mérget Navalnij leleteiben

Julija Navalnij, az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető és korrupcióellenes aktivista felesége (k) és Anasztaszija Vasziljeva, a politikus orvosa (b) érkezik az omszki mentőkórházba 2020. augusztus 21-én (Fotó: MTI/EPA/Makszim Karmajev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem találtak méreganyagot a szakemberek Alekszej Navalnij leleteiben – jelentette ki Anatolij Kalinyicsenko, az ellenzéki politikust kezelő első omszki mentőkórház helyettes főorvosa. „Nem gondoljuk, hogy a páciens mérgezésen esett át” – mondta.

Alekszandr Murahovszkij, a kórház főorvosa azt mondta, hogy a politikus hirtelen rosszullétét anyagcserezavar okozhatta. „A mai napra több munkadiagnózis alakult ki. A fő ezek közül, amely felé hajlunk, a szénhidrát-egyensúly megbomlása, vagyis az anyagcserezavar. Ezt a vércukorszint hirtelen zuhanása váltotta ki” – mondta Murahovszkij.

A főorvos elvetette azokat, a sajtóban korábban megjelent feltételezéseket, amelyek szerint a rosszullétet nátrium-oxibutirát vagy altató okozhatta.

Navalnij csütörtökön lett rosszul a Tomszk-Moszkva repülőjáraton, ami miatt a gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban. A politikust, aki kómába zuhant, géppel lélegeztették. Munkatársai szerint megmérgezték, feltehetően a teájába csempészett toxinnal. A TASZSZ-nak egy névtelenül nyilatkozó rendőrségi forrás a mérgezésre vonatkozó információt valótlannak minősítette.

Az ellenzéki politikus sajtótitkára pénteken a Twitteren az omszki első mentőkórház főorvosára hivatkozva még azt közölte, hogy egyelőre nincs szállítható állapotban Navalnij.

Miért nem szállíthatják Németországba Navalnijt?

A Cinema for Peace Foundation nevű német alapítvány szervezésében Nürnbergből pénteken megérkezett Omszkba egy Bombardier Challenger 604-es orvosi repülőgép, hogy a berlini Charité kórházba szállítsa Navalnijt. 2018-ban ugyanez az alapítvány szállította a német fővárosba Pjotr Verzilovot, a Pussy Riot punk aktivista csoportot képviselőjét, miután Oroszországban megmérgezték.

Kalinyicsenko helyettes főorvos szerint az egészségügyi szakemberek attól tartanak, hogy a légiszállítás közben fellépő légnyomáskülönbség romlást idézne elő Navalnij állapotában. A politikus felesége, Julija Navalnaja hangot adott gyanújának, hogy a politikust azért nem engedik Németországba elszállítani, hogy a szervezetéből kiürüljenek a méreganyagok. A család ragaszkodik a külföldi gyógykezeléshez, mert nem bízik meg az orosz egészségügyi rendszerben, így az omszki mentőkórházban sem, amelynek főorvosa a kormányzó Egységes Oroszország párt tagja.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő arra a kérdésre válaszolva, hogy a Kreml beavatkozott-e Navalnij elszállításának ügyébe, azt mondta, hogy ebben az ügyben a kezelőorvos hivatott dönteni. „A Kreml nem foglalkozik páciensek gyógyításával. Mi nem vagyunk orvosok” – hangoztatta.

Az EU aggódik

Nabila Massrali, az EU külügyi szolgálatának szóvivője aggodalmának adott hangot az ügy miatt. Leszögezte, hogy átlátható és független nyomozást várnak az orosz hatóságoktól. „Amennyiben a mérgezés gyanúja bebizonyosodik, a vétkeseket felelősségre kell vonni” – közölte a szóvivő, egybehangzóan azzal, amit Josep Borrell, külügyekért felelős uniós főképviselő írt előző nap a Twitteren.

Massrali hozzátette: Oroszországnak engedélyeznie kell, hogy az azóta kómában lévő Navalnijt átszállíthassák Németországba gyógykezelésre. „Bízunk abban, hogy az orosz hatóságok ígéretükhöz híven engedélyezik Alekszej Navalnij Németországba szállítását, családjának kívánságát tiszteletben tartva” – közölte a szóvivő.

Húzza az időt a kórház?

Navalnaja pénteken a Twitteren is megosztott levélben személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fordult azzal a „hivatalos követeléssel”, hogy engedélyezze súlyos állapotban lévő férje haladéktalan átszállítását Németországba. Anasztaszija Vasziljeva, Navalnij kezelőorvosa a Twitteren kétségbe vonta az Omszkban megállapított diagnózist.

„Anyagcsere-zavar rengeteg betegség esetén lehet. Ez egy állapot, nem pedig diagnózis. A cukorszint esése sem diagnózis. Mellesleg a cukra tegnap normális volt” – írta doktornő.

Ragaszkodott korábbi álláspontjához, amely szerint mérgezés történt. A kórház álláspontját „aljas fogalomcserének” minősítette. Vasziljeva Navalnajához hasonlóan azzal gyanúsította meg a kórházat, hogy a méreganyagok kiürülése érdekében húzza az időt.

(MTI)