A korlátozások meghosszabbítását sürgetik vezető német politikusok

A korlátozások meghosszabbítását sürgetik vezető német politikusok

Angela Merkel német kancellár szájmaszkot vesz fel a kabinet heti munkaülésén a berlini kancellári hivatalban 2020. október 28-én, a koronavírus-járvány idején (Fotó: MTI/EPA/Pool/Filip Singer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozások meghosszabbítását sürgette a német kormánykoalíció több vezető politikusa vasárnap, a november 2-án bevezetett korlátozások ugyanus az eredeti tervek szerint a hónap végén automatikusan megszűnnek – írja az MTI. Angela Merkel kancellár és a tartományi kormányfők szerdán tárgyalnak arról, hogy miként folytassák a védekezést decembertől.

– Szembe kell nézni a tényekkel, amelyek azt jelzik, hogy a zárlatot meg kell hosszabbítani, és el is kell mélyíteni – mondta Markus Söder bajor kormányfő a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak. „A hullámot megtörtük, de az új fertőződések száma sajnos nem csökken, az intenzív osztályok pedig egyre inkább megtelnek, és emelkedik a halálos áldozatok száma” – mondta a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Söder szerint két-három hétig kell még fenntartani az alapvető fertőzésvédelmi óvintézkedéseken – maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás, szellőztetés – túlmutató korlátozásokat, de legalább addig, amíg ötvenre nem süllyed a hét nap alatt regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma. Ez a mutató a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) legutóbbi, szombati kimutatása szerint 140,7-en áll. „Ha most elveszítjük a türelmünket, és feloldjuk a zárlatot, minden kezdődik elölről, és végül még keményebb intézkedésekre lesz szükség, olyanokra, mint Ausztriában és Csehországban” – mondta a mindkét országgal szomszédos német tartomány miniszterelnöke.

Hasonlóan fogalmazott a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) részéről Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök, aki a Welt am Sonntag című vasárnapi lapnak azt mondta, hogy el kell kerülni az ország teljes lezárását, amihez nagyban hozzájárulhat, ha az eddiginél szigorúbban korlátozzák az emberek fertőzésveszéllyel járó érintkezését. A szövetségi szinten a CDU/CSU-val kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) több vezető politikusa is a határidő meghosszabbítását sürgeti.

– Minden amellett szól, hogy egy ideig még fenn kell tartani a korlátozásokat – mondta a Bild am Sonntagnak Olaf Scholz alkancellár-pénzügyminiszter. Hozzátette, hogy a részleges zárlat miatt kényszerszünetet tartó vállalkozások bevételpótló támogatását is ki kell terjeszteni.

A lehetséges új szabályokról az SPD egy másik tekintélyes vezetője, Malu Dreyer rajna-vidék-pfalzi miniszterelnök elmondta, hogy „egyelőre nincs lehetőség semmire, ami nem megy maszkviselés nélkül”, ezért december elején még nem állhatnak vissza a rendes működésre például a vendéglők és a szállodák.

A szigorításokkal szemben egyre többen zúgolódnak, a napokban több száz tüntetőt vettek őrizetbe, és legalább 77 rendőr megsérült a berlini Brandenburgi kapunál rendezett demonstráción, ahol a nagyjából tízezer résztvevő többsége nem tartotta be a fertőzésvédelmi előírásokat. Egyesek – ahogy arról lapunk beszámolt – már Hitlerhez hasonlítják Merkelt a „felhatalmazási törvény” miatt.

Az RKI vasárnapi adatai szerint az utóbbi 24 órában 15 741 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust. Ez bő ezer esettel kevesebb az egy héttel korábbi 16 947-nél. Az újakkal együtt 918 269 igazolt fertőződést regisztráltak Németországban. A vírus okozta betegséggel összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 138-cal nőtt, 15 741-re. A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) szombati összesítése szerint egy nap alatt 15-tel nőtt, 3630-ra. Nagyjából 60 százalékuk – 2098 beteg – gépi lélegeztetésre szorul. A DIVI kimutatása szerint országszerte 27 958 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 6216 ágy szabad.