„A koronavírust az ebola protokolljai szerint kezeljük”

„A koronavírust az ebola protokolljai szerint kezeljük”

Védőmaszkot viselő egészségügyi dolgozó ellátja a betegeket a koronavírus-járvány miatt felállított ideiglenes kórházban, az észak-olaszországi Bresciában (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Filippo Venezia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdán újabb 712 koronavírusos halott volt Olaszországban, összesen 80 589 személyt fertőzött meg a vírus, a járvány elleni harcben pedig eddig összesen 41 orvos hunyt el. Így áll Itália.

Barátainknak Brazíliában, Romániában, Franciaországban, és legfőképp Spanyolországban… azt javaslom, amit Lombardia lakosainak: maradjanak otthon. Kerüljék az érintkezést másokkal, tartsák be a biztonsági távolságot, ha egészségügyi vagy más okból kénytelen kimenni – nyilatkozta a Lombardia Notizie Online hírportálnak Attilio Fontana, a koronavírus által leginkább sújtott Lombardia tartományi elnöke. 

„A számok nem túl biztatóak, a fertőzöttek száma nőtt az elmúlt napok tendenciájához képest” – erről már a Corriere della Sera napilapnak beszélt a politikus, hozzátéve, hogy a tízmillió lakosú Lombardiában naponta ötezer tesztet tudnak a laboratóriumokban feldolgozni. Ez a szám azért figyelemre méltó magyar szemmel, mert nálunk az elmúlt hetek során összesen végeztek el ennyi tesztet. Fontana hozzátette, hogy még a napi ötezerrel számolva is nagyjából három évig tartana Lombardia minden lakosát megvizsgálni, így ha erre lenne szükség, jelentősen növelni kell a tartomány kapacitását.

a korábbi várakozásokkal ellentétben nem érte még el a járvány csúcspontját.

Egy olasz onkológus, aki háztól házig jár, hogy megállítsa a vírust | Magyar Hang

Luigi Cavanna módszere annyira ígéretes, hogy a Vanity Fair beszámolója szerint 30 orvosból álló munkacsoport is munkába áll, hogy kiterjesszék a közvetlen kezelést.

A járvány elleni küzdelemben elhunyt orvosok száma csütörtökön 41-re nőtt az országban. Az egészségügyi dolgozók közül pedig 6205-en fertőződtek meg a koronavírustól, ami az összes betegszám 9 százalékát adja. 

A milánói kórházak rendkívül leterheltek. A Sacco di Milano egyik ápolója így írja le a helyzetet: „Lázasan érkeznek, és a láz nem megy le, a röntgenfelvételeken nagyon rosszul néznek ki, és úgy lihegnek, mintha futottak volna.” A név nélkül nyilatkozó egészségügyi szakdolgozó – aki elvileg nem nyilatkozhat – elmeséli, hogy immár gyakorlatilag kizárólag koronavírusos betegekkel foglalkoznak. A műtétek leálltak, az intenzív osztályon a helyeket nyolcról harmincra növelték. 

„Néhány héttel ezelőtt sokan enyhe, közepes tünetekkel érkeztek (…) Az átlagéletkor immár alacsonyabb, 55-60 év körül, de 30 éves fiatalemberek is jönnek. És szinte mindenkinek azonnal oxigénre van szüksége.” Mivel a betegeket arra biztatják, hogy maradjanak otthon amíg lehet, így gyakran csak nagyon súlyos tünetekkel jelennek meg a kórházban.

Egyre nagyobb bajban Amerika és Európa | Magyar Hang

Az Egyesült Államokban már több a beteg, mint amennyien Kínában elvileg hivatalosan elkapták a kórt.

A koronavírust ugyanazzal a protokollal kezelik, mint az Ebolát: „A »Sacco« kórház a bioterrorizmusra van berendezve. Speciális vizsgálószobák, fertőtlenítőszeres zuhany anthrax ellen. Ebben a szellemiségben alakították ki az egész létesítményt. Erősségünk a kötelező képzés, minden ápoló bevethető az ebola kezelésére is. Tudjuk, hogyan kell felöltözni. Hogyan kell viselkedni. Milyen óvintézkedéseket kell foganatosítani. (…) A koronavírust az ebola, e pusztító halálozási arányú vírus protokolljai szerint kezeljük. Mindennek köszönhetően egyelőre uraljuk a helyzetet.”

De mikor lesz mindennek vége? Massimo Galli infektológus, ugyanennek a kórháznak a főorvosa azt reméli: „Ettől a vírustól nem több mint három hónap alatt meg lehet szabadulni, ha betartjuk az előírásokat. És már ez a határidő is elég ijesztő. Nem valami rövid dologról van szó, ha rövidebb ideig tartana, én örülnék neki a legjobban. (...) Az oltás lehet a másik reménység. Legalább 18 program van folyamatban az oltóanyag kifejlesztésére. Csak remélni tudom, hogy a különféle, egymást követő nyilatkozatokban tényleg van némi igazság. Valami biztos lesz belőle, de kétlem, hogy a járványt az oltásra várva leszünk képesek korlátozni, lehatárolni vagy túljutni rajta. A vakcina nagy valószínűséggel, ha szerencsések vagyunk, nyár után készülhet el, előbb biztos nem. De még ha így is lenne, akkor is hónapokról van szó.”