A kötelező oltásról tárgyal az osztrák kormány

A kötelező oltásról tárgyal az osztrák kormány

Koronavírus-tesztelő konténer Bécsben (Fotó: PID/David Bohmann)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az osztrák turizmusért felelős miniszter, Elisabeth Köstinger (ÖVP) arról beszélt a sajtó képviselőinek, hogy tárgyalnak a kötelező oltás bevezetéséről, és nagyon fontosna tartja az erről szóló diskurzusokat - számolt be a Kurier osztrák napilap szerdán. Ausztriában egyelőre senki számára nem kötelező a koronavírus elleni oltás.

Félmillióan beoltatták magukat Ausztriában az elmúlt héten, mióta csak oltott vagy a betegségen átesett emberek látogathatnak közösségi helyszíneket, és az oltatlanok számára kijárási korlátozást is előírtak, ők csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el az otthonukat.

A turizmusért felelős miniszter, aki Alma Alma Zadić (Zöldek) igazságügyi miniszterrel közösen állt a sajtó elé, arról is beszélt: az oltottaknak továbbra is a lehető legnagyobb szabadságot szeretnék biztosítani. Ausztriában csak az oltatlanokra érvényesek a korlátozások, viszont rájuk kijárási tilalom is vonatkozik. Köstinger hangsúlyozta: a szigorú intézkedésekkel a téli turisztikai szezont szeretnék megmenteni. A 2-G szabályt, vagyis az oltottság vagy védettség széleskörű megkövetelését hatékonynak nevezte, mivel sokan döntöttek az elmúlt héten az oltás mellett.

Az igazságügyi miniszter arról beszélt: a helyzet nagyon komoly, és a kormány tárgyal további intézkedések bevezetéséről. Az egészségügyi miniszter, Wolfgang Mückstein (Zöldek) már általános lezárásokat tart szükségesnek, amelyek az oltottakat is érintenék. Az ÖVP azonban nem ért egyet a koalíciós partner javaslatával. 

A kötelező oltások ügyében egyelőre az oktatási miniszter, Heinz Faßmann (ÖVP) foglalt állást a közalkalmazottak oltási kötelezettsége mellett, de szerinte ehhez további párbeszédre van még szükség. Bécs polgármestere, Michael Ludwig (SPÖ) sem tartja ezt kizárnak, és a Zöldek részéről is követelik egyes politikusok. Az egészségügyi miniszter pedig az egészségügyben rendelné el a kötelező oltást. A turizmusért felelős miniszter ugyanakkor felhívta a figyelmet: rövid távon nem oldaná meg az akut problémákat egy oltási kötelezettség.