A külügy elismerte, rekedtek kint magyarok Afganisztánban

A külügy elismerte, rekedtek kint magyarok Afganisztánban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a dél-koreai Doosan elektromos autóipari beszállító vállalat beruházásbejelentésén Budapesten, a minisztériumban 2020. október 30-án. A Tatabánya melletti gyár építését a kormány vissza nem térítendő támogatással segíti. Ennek összegéről a kormány, a vállalat és az Európai Bizottság között még zajlanak a tárgyalások. A vállalat első százmillió euróból megvalósuló tatabányai gyárát 15 millió euróval támogatták. MTI/Mónus Márton

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábban ismert 26-nál több magyar állampolgár jelentkezett már a külügynél azzal, hogy kint rekedtek Afganisztánban – a Szijjártó Péter vezette tárca ezt azután ismerte el, hogy a sajtóhírek szerint vannak magyarok Kabulban. A kimenekítésükről azonban részleteket nem árulnak el.

Hvg.hu számolt be róla elsőként, hogy információik szerint 26 magyar rekedt Kabulban a gyors és erőszakmentes tálib hatalomátvétel után. Mindannyian egy magyar érdekeltségű dubaji cég alkalmazottai, akik Hollandia kabuli nagykövetségének objektumvédelmét látták el. A 24.hu-nak sikerült egyiküket elérnie, ő azt mondta, hogy információi szerint kedden vagy szerdán hozzák őket haza a hollandok.

Habár a külügy eddig azt közölte, hogy nem tudnak kit maradt magyar állampolgárokról, kedd délutáni közleményükben már azt írták, hogy mégis. A kommunikációban bekövetkezett változást azzal indokolták, hogy mint minden válsághelyzetben lenni szokott, a külföldön rekedt magyar állampolgárok jelentkezése folyamatos, az adatok napról napra változnak.

Egyelőre annyit árultak el, hogy a 26 fős magyar csapat kihozataláról már megállapodtak „egy katonai szövetségesünkkel” és folyamatosan nyomon követik a folyamatot. Rajtuk kívül időközben további magyarok is jelentkeztek,velük is folyamatos a kapcsolattartás. A pontos számot és a kihozataluk részleteit azonban a „biztonsági okokra való tekintettel” nem hozzák nyilvánosságra.

Az afganisztáni biztonsági helyzet május óta romlik a tálibok offenzívája miatt. A lázadók a nemzetközi haderő kivonulását kihasználva átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, azóta nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket. A tálibok a napokban számos nagyvárost elfoglaltak, vasárnap pedig Kabulba is benyomultak, elfoglalták az elnöki palotát is. Asraf Gáni afgán elnök már a hétvégén elmenekült az országból, majd azt közölte: „a tálibok győztek, így most már az ő felelősségük az ország vezetése, becsületének és létének megőrzése”.

A történtek után a nyugati országok folyamatosan menekítik ki embereiket, a repülőkre helyiek is próbáltak felkapaszkodni.