A franciák akár nélkülünk is átvinnék az uniós bürokrácián a globális minimumadót

A franciák akár nélkülünk is átvinnék az uniós bürokrácián a globális minimumadót

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar kormányfő és Emmanuel Macron francia köztársasági elnök (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Franciaország megfontolja, hogy megkerüli Magyarország vétóját a globális társasági adóval kapcsolatban, miután az intézkedés a múlt héten megbukott – írja a Euronews egy tisztviselőre hivatkozva. – A minimumadót a következő hónapokban Magyarország nélkül, vagy Magyarországgal együtt be fogjuk vezetni – mondta Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter csütörtökön újságíróknak. Szerinte ugyanis „mindenki tudja, hogy Magyarország végső blokkolásának semmi köze a minimumadóhoz” és „Európa nem lehet többé egyes tagországok rosszindulatának túsza”.

A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy alternatív megoldásokon dolgozik Paolo Gentilonival, az EU gazdasági biztosával, illetve hogy „más lehetőségeket után nézünk, már el is kezdtük vizsgálni, miként lehetne bevezetni az adót egyhangú szavazás nélkül”.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által kísérleti jelleggel bevezetni javasolt, a multinacionális vállalatokra kivetendő 15 százalékos minimumadó kivetéséről szóló megállapodást tavaly 136 ország hagyta jóvá. Az adó bevezetése a globális GDP több mint 90 százalékát érinti. Emmanuel Macron számára kiemelt prioritás az új adófajta bevezetése, ez magyarázza, hogy bár Franciaország július elsejével átadta az unió soros elnöki tisztét Csehországnak, a globális minimumadó ügyét mégsem akarja lezáratlanul hagyni.

Magyarország először támogatta az alkut, aztán bejelentette, hogy ellenzi azt, arra hivatkozva, hogy az adó hatalmas csapást mérne az európai versenyképességre, miközben a gazdaságok világszerte szenvednek a magas infláció és az orosz-ukrán háborúval összefüggő megélhetési válság miatt.

Mivel egy, a pénzügyekre vonatkozó európai irányelv bevezetéséhez egyhangúságra van szükség, Budapest vétója miatt az adó bevezetése a 27 tagállamában történő elfogadás kisiklott. Le Maire ennek ellenére megerősítette, hogy – bár csak egy nap van hátra a francia EU elnökségből – nem fogja elengedni az ügyet.A Párizs által elképzelt megoldás az Európai Unió működéséről szóló szerződés 329. cikke által megengedett „megerősített együttműködés” létrehozása. Ezt az eszközt azonban csak azokon a területeken lehet alkalmazni, amelyek nem tartoznak a kizárólagos hatáskörbe, és amelyeken az EU egyedül hozhat jogszabályokat és fogadhat el kötelező erejű jogi aktusokat. Ezek közé tartoznak a belső piac működéséhez szükséges versenyszabályok megállapításával és a monetáris politikával kapcsolatos kérdések.

Ahhoz, hogy a megerősített együttműködést tovább lehessen vinni, először a Bizottságnak kellene javasolnia, és az európai parlamenti képviselőknek támogatniuk kellene azt. Gondot jelenthet azonban, hogy ezt követően az Európai Tanácsnak is egyhangúlag támogatnia kellene, ahol Magyarország esetleg ismét vétót emelhetne. Le Maire ennek kapcsán azt mondta, hogy a megerősített együttműködés egyike azoknak az utaknak, amelyeken Paolo Gentilonival dolgoznak.

Zach Meyers, a Centre for European Reform (CER) vezető kutatója szerint „ha a francia elnökség Magyarország vétója miatt lemond a globális minimumadó bevezetéséről szóló uniós szintű irányelvről, akkor számolni kell azzal, hogy bármely más alternatíva sokkal kevésbé lesz jogilag megalapozott. Az Európai Bíróság (EB) ugyanis már kimondta: az EU-tagállamok nem akadályozhatják meg, hogy a vállalatok kihasználják a más tagállamokban elérhető alacsonyabb adókulcsokat. Ezt a rendszert akkor is elvetették, amikor az Egyesült Királyság még az EU tagjaként ezt javasolta.

A Bizottság a maga részéről csütörtökön hangsúlyozta, hogy teljes mértékben elkötelezett a nemzetközi megállapodás végrehajtása mellett. – A globális minimumadó bevezetése prioritás számunkra – mondta Daniel Ferrie, a Bizottság adóügyi szóvivője az Euronewsnak. – A tervünk az, hogy mindent megteszünk a javaslat egyhangú megszavazása érdekében.