A lengyel külügyminiszter szerint nem maradhat következmények nélkül a fehérorosz diktatúra „gyalázatos ítélete”

A lengyel külügyminiszter szerint nem maradhat következmények nélkül a fehérorosz diktatúra „gyalázatos ítélete”

A fehéroroszországi elnökválasztás után Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető sajtótájékoztatót tart Vilniusban 2021. május 23-án. Cihanouszkaja a Nemzetközi Légiközlekedési Szervezet (IATA) vizsgálatát és Fehéroroszország kizárását követelte az IATA-ból, miután a nap folyamán őrizetbe vették Raman Prataszevicset, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét Minszkben a Ryanair légitársaság egyik repülőgépén, amely a fehérorosz fővárosban előre nem tervezett leszállást hajtott végre.
MTI/AP/Mindaugas Kulbis

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 Nem maradhat következmények nélkül a minszki hatóságok számára a Szjarhej Cihanouszki és öt társa ellen hozott "gyalázatos" ítélet - szögezte le Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter, aki felháborodva fogadta a fehérorosz ellenzéki aktivista, az emigrációban élő ellenzéki vezető, Szvjatlana Cihanouszkaja férje és öt társa perében kedden Minszkben kihirdetett súlyos ítéleteket.

Rau Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy "az emberi méltóság semmibevételének és a fehérorosz nemzet iránti megvetésnek a jele, hogy ártatlan emberekkel, akik népük számára méltó életet szeretnének, úgy bánnak, mint a legveszélyesebb bűnözőkkel". A miniszter aláhúzta: a fehérorosz bíróság "gyalázatos ítélete" nem maradhat következmények nélkül. "Nem hagyok fel az erőfeszítéssel, követelni fogom a politikai foglyok szabadon bocsátását" - hangsúlyozta Rau.

A minszki vezetés korrupciójával gyakran foglalkozó Cihanouszkit 2020 májusában tartóztatták le, miután bejelentette indulását az augusztusi elnökválasztáson. Letartóztatása után felesége indult helyette a választáson, amelyet hivatalosan Lukasenka nyert meg a szavazatok 80,1 százalékával. A vitatott tisztaságú választásokat követően tömegtüntetések kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők levertek. A fehérorosz jogvédők jelenleg mintegy 900 politikai foglyot tartanak számon.

Köztük van a fehéroroszországi lengyel kisebbség két neves képviselője, a tavasszal letartóztatott Andrzej Poczobut és Andzelika Borys is. A hatósági túlkapások miatt az Európai Unió és az Egyesült Államok is szankciókat vetett ki Fehéroroszországra.

(MTI)