A lengyel lapok szerint Ferenc pápa Orbán menekült politikája miatt nem akar találkozni vele

A lengyel lapok szerint Ferenc pápa Orbán menekült politikája miatt nem akar találkozni vele

A Vatikáni Média által közreadott képen Ferenc pápa általános heti audienciát tart a vatikáni Apostoli Palota könyvtárában 2021. február 3-án (Fotó: MTI/EPA/Vatikáni Média)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több lengyel újság is arról ír, hogy Ferenc pápa azért nem találkozik Orbán Viktorral vagy Áder Jánossal, mert nem tetszik neki a magyar miniszterelnök menekültpolitikája – vette észre a Telex a lengyel sajtó vonatkozó cikkeit.

Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra érkezik Budapestre szeptember 12-én. A wPolityce arról ír, a katolikus egyházfő nem elégedett azzal, ahogy Orbán és a magyar katolikus püspökök a menekültekkel bánnak, különösen, hogy Orbán a keresztény értékrend védelmét harsogja mindenhol.

A lengyel lap Vatikán-szakértője azt állítja, Ferenc pápa nem kedveli a szűklátókörű, extremista, agresszív nacionalizmust. A cikk szerint Semjén Zsolt és Erdő Péter bíboros is a Vatikánba utazott egy hete, hogy meggyőzzék a pápát, maradjon hosszabb ideig vagy legalább találkozzon a kormány valamelyik képviselőjével. A cikk szerzője ugyanakkor felhívja a figyelmet, a pápa még nem hozta meg a végső döntést a kérdésben.

A Gazeta arról is ír, hogy a pápa rövid látogatása azért is nagy pofon Orbánnak, mert az egyházfő  a „rivális” Szlovákiába utazik tovább Budapestről, ahol nem csak 3 órát, hanem 3 napot fog eltölteni. A lapok arról is írnak, hogy a pápa döntésében az is szerepet játszhatott, hogy a választások közelsége miatt nem akarja befolyásolni látogatásával a politikai erőviszonyokat Magyarországon.

Az egyébként mind a három cikkben külön megemlítik, hogy Magyarország „hatalmas pofonként” éli meg, hogy a pápa több időt tölt Szlovákiában, mint Magyarországon.A Rzeczpospolita azt is megemlíti, hogy a kormánypárt szellemi holdudvara korábban kifejezetten támadta Ferenc pápát a bevándorláspárti politikája miatt. Bayer Zsolt például 2017-ben „argentin libsi”-nek és „derék liberális, genderben hívő marhá”-nak hívta az egyházfőt, a hazai katolikus egyház képviselői pedig nem határolódtak el Bayer kijelentésétől.