A lengyelek inkább áfacsökkentéssel küzdenek az infláció ellen

A lengyelek inkább áfacsökkentéssel küzdenek az infláció ellen

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b) és Jaroslaw Kaczynski újonnan kinevezett kormányfőhelyettes (k) az átalakított lengyel kormány új tagjainak beiktatási ünnepségén a varsói elnöki palota udvarán tartott ünnepségen 2020. október 6-án (Fotó: MTI/PAP/Radek Pietruszka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szavazatok túlnyomó többségével megszavazta csütörtökön a lengyel szejm a második „inflációellenes pajzsnak” nevezett intézkedéscsomagot, amelynek keretében csökkentik, illetve felfüggesztik az üzemanyagok, az élelmiszer, a földgáz és a trágyakészítmények áfáját.

Az MTI beszámolója szerint az intézkedéscsomag szerint februártól július végéig nullára csökken az élelmiszer, a földgáz és a trágyakészítmények áfája. Szintén hat hónapra szólóan lefaragják 8 százalékra az üzemanyagok áfáját, és 5 százalékra a távfűtés után kivetett áfát.

Emellett július végéig meghosszabbítják a már január elejétől érvényes intézkedést, mellyel 23 százalékról 5 százalékra csökkentették az áram áfáját.

Mateusz Morawiecki kormányfő szerint az új csomag további mintegy 1,5 százalékponttal csökkentheti az inflációt, amely elemzések szerint az év közepén éri el 8 százalékos csúcsát.

Az intézkedések mintegy 11,6 milliárd zloty (910 milliárd forint) bevételkiesést jelenthetnek az állami költségvetés számára.

A november végi, szintén az üzemanyag-, energia- és gázárak adóit csökkentő első inflációellenes csomag és az új intézkedések összesen 15–20 milliárd zlotyval (1200 milliárd - 1600 milliárd forint) terhelhetik meg az idei büdzsét. Morawiecki kedden nagyon valószínűnek nevezte, hogy az év második felében módosítani kell majd a költségvetést.

Mint megírtuk az Orbán-kormány az április 3-ára kiírt választások előtt nem adócsökkentéssel, hanem árbefagyasztással próbálja megállítani a drágulást. Szerdán jelentette be Orbán Viktor a Facebookon, hogy február 1-jétől  korlátozzák a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árát, ehhez a csütörtöki Kormányinfón hozzácsapták a csirkefarhátat is. Annyit lehet még tudni, hogy a kijelölt termékek árát minden üzletben vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt. 

Nagy Márton, Orbán gazdasági főtanácsadója egy interjúban arról beszélt, hogy az árstop, a rezsicsökkentés és az üzemanyagárak befagyasztása összességében 2–2,5 százalékponttal szoríthatja le az árak emelkedését.