A lengyelek még idén teljesen leválnak az orosz energiáról

A lengyelek még idén teljesen leválnak az orosz energiáról

Mateusz Morawiecki

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A lengyel miniszterelnök Mateusz Morawiecki bejelentette, hogy Lengyelország 2022 végéig teljesen függetlenedik az orosz energiahordozó-importtól, tehát sem földgázt, sem kőolajat, sem szenet nem fognak tőlük vásárolni, írja a 444.

A szénszállításokat akár már a következő hónapban, de májusig mindenképpen megoldják. Jelenleg a lengyel energiaellátás 60 százaléka alapul az orosz fosszilis energiahordozókra, így ez az átalakítás alapvetően megváltoztatja az ország gazdasági működését, és mélyreható infrastrukturális változtatásokat igényel.

Lengyelország nem most kezdte az orosz földgáz alternatívájának megteremtését. Kiépítették a balti-tengeri földgázvezetéket, így már Norvégiából is beszerezhetik a gázt. Nem is fogják meghosszabbítani a Gazprommal kötött, idén lejáró szerződést.

Lengyelország a leghangosabb szószólója Európában Oroszország energetikai bojkottjának. Sok más ország – még azok is, amelyeket nem vádolnak Oroszország hallgatólagos támogatásával – azonban nehezebb helyzetben van, mert jelenleg nincs lehetőségük arra, hogy az orosz energiahordozókat teljes mértékben ki tudják küszöbölni.

Címkék: ukrajnai háború