A lipcsei orosz konzulátus utcáját átnevezik az oroszok által meggyilkolt ukrán holokauszttúlélő nevére

A lipcsei orosz konzulátus utcáját átnevezik az oroszok által meggyilkolt ukrán holokauszttúlélő nevére

Borisz Romancsenko (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Borisz Romancsenko 96 éves harkivi lakos az orosz agresszió kezdeti heteiben, március 18-án hunyt el, miután az orosz bombák porig rombolták a házát. Romancsenko holokauszttúlélő volt: 16 éves korában deportálták a nácik a buchenwaldi koncentrációs táborba. Ezután rabszolgamunkára kényszerítették: V2-es rakétákat szerelt össze a peenemündei üzemben. Később átszállították a mittelbau-dorai koncentrációs táborba, végül a bergen-belseni táborból szabadult.

Halálakor számos ukrán és nyugati vezető megemlékezett róla, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt írta a Twitteren, hogy „Kimondhatatlan bűn: túlélte Hitlert, de Putyin meggyilkolta."

A berlini parlamentben egyperces néma gyásszal emlékeztek meg a haláláról. Most a lipcsei városi tanács, a neonáci AfD tiltakozása ellenére elfogadott egy rendeletet, amelynek értelmében utcát neveznek el Romancsenkóról. Így a Turmgutstraßét ezentúl Boris-Romantschenko-Straßének nevezik – tudósít az MDR.

Véletlenül éppen ebben az utcában székel a lipcsei orosz konzulátus, így ők minden egyes dokumentumukon, ahol a címüket fel kell tüntetni, kénytelenek szerepeltetni az országuk által meggyilkolt áldozat nevét.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.