A magyar kormány által rendelt kínai vakcina is hatékony a vírus mutációval szemben

A magyar kormány által rendelt kínai vakcina is hatékony a vírus mutációval szemben

A Hszinhua hírügynökség által 2020. december 31-én közreadott képen egészségügyi dolgozó nézi a Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó egyik leányvállalata által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagot tartalmazó fecskendőket a cég egyik pekingi üzemében december 25-én. A vakcina inaktivált, vagyis az emberi sejtekben szaporodásra nem képes vírust tartalmaz. Az oltóanyag feltételes forgalmazási engedélyt kapott Kínában. MTI/AP/Hszinhua hírügynökség/Zhang Yuwei

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemsokkal azt követően, hogy a Pfizer, majd a Moderna is bejelentette, hogy oltóanyaguk hatékony a vírus új variánsaival szemben is, a kínai China National Biotec Group (CNBG) vezetője közölte, az általuk gyártott vakcina is képes elbánni a mutációkkal – írta a South China Morning Post (SCMP).

– Az eddig összegyűjtött adatok azt mutatják, hogy az inaktivált vírust tartalmazó vakcinánk által termelt antitestek a kórokozó minden variációja ellen hatásosak – fogalmazott Jang Hsziao-ming, a CNBG elnöke. Hozzátette még, hogy a szer minden vizsgálaton jól szerepelt, biztonságos, és a családok minden tagjánál alkalmazható.

A bejelentés számunkra azért lehet érdekes, mert a CNBG annak a szintén állami tulajdonú Sinopharmnak a leányvállalata, amelytől a magyar kormány nagy tételben rendelne vakcinát. Ezek szerint tehát a közeljövőben Magyarországra érkező oltóanyag felhasználását nem befolyásolja, hogy a vírus mely változatával találja szemben magát.

A Sinopharm a pekingi Sinovac mellett Kínában először ért el a klinikai tesztelések utolsó fázisába az oltóanyagukkal, amely a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinájával ellentétben a hagyományos technológia szerint legyengített vírust tartalmaz. A vakcina tömeges alkalmazását tavaly december 31-én engedélyezték a kínai hatóságok, egy nappal azt követően, hogy megérkeztek a harmadik fázis eredményei. Ezek alapján a Sinopharm terméke 79 százalékos hatékonysággal óvja meg a beoltottakat a fertőzéstő.

Kínában eddig több mint 15 millió embert oltottak be, egy részüket a Sinopharm vakcinájával, de az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein is a kínai állami oltóanyagból rendelt. Mára Izrael mögött ez a két ország áll a globális oltási verseny második és harmadik helyén, előbbi a lakossága közel harmadát, utóbbi 15 százalékát oltotta már be. Igaz, az Emírségekben a nagyszámú oltás ellenére is újra berobbant a járvány.

A Sinopharm, és az aktuális bejelentést tevő CNBG két vezetője egyébként nemrég távozott a posztjáról, döntésüket személyes okokkal magyarázták.