A magyar kormány is támogatja a Kína elleni szankciókat, de nem ért egyet vele

A magyar kormány is támogatja a Kína elleni szankciókat, de nem ért egyet vele

Szijjártó Péter Brüsszelben 2021. március 22-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az EU csak az elhibázott brüsszeli vakcinabeszerzésről akarja elterelni a figyelmet azzal, hogy a kisebbségekkel szemben elkövetett bűnökre hívja fel a figyelmet.

Értelmetlen, magamutogató és káros döntésnek nevezte Szijjártó Péter külügyminiszter Brüsszelben, hogy az EU Külügyi Tanácsa összesen öt országgal szemben döntött szankciós intézkedésekről. A döntések 11 magánszemélyt és négy jogi személyiséget érintenek, velük szemben az uniós számlák zárolásáról és vagyonbefagyasztásról is határoztak a külügyminiszterek, az EU nemrégiben elfogadott, globális emberi jogi szankciós rezsimje alapján.

A szankciós intézkedések négy kínai személyt is érintenek, akik szerepet vállaltak az ujgurokkal szembeni drasztikus hatósági fellépésekben. Az ujgur kisebbség képviselőit átnevelőtáborokba zárják, a nőket megerőszakolják, a férfiakat rendszeresen bántalmazzák – a hivatalos kínai politika pedig minden erővel tagadja az átnevelőtáborok létezését. Kínával szemben utoljára több mint 30 éve szabtak ki európai büntetőintézkedést: az 1989-es Tienanmen téri vérengzést követően. Az ujgurokkal szembeni kegyetlenkedéseken túl a szankciók érintették a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban zajló elnyomást, a bírósági eljárás nélküli kivégzéseket és erőszakos eltüntetéseket Líbiában, az LMBTI személyek és a politikai ellenfelek elnyomását és a velük szemben alkalmazott kínzást Csecsenföldön, Oroszországban, valamint a kínzásokat és a bírósági eljárás nélküli, azonnali vagy önkényes kivégzéseket és emberöléseket Dél-Szudánban és Eritreában.

Szijjártó Péter szerint ilyen stratégiai döntést legalább az állam- és kormányfőknek kellene meghozniuk, mert most életeket kell menteni és ilyen döntések után soha semmi sem változik – mondta nem sokkal azt követően, hogy ő maga is hozzájárult a szankciós listához. Ezzel az ellentmondással azonban nem tudtuk szembesíteni, mert brüsszeli sajtótájékoztatójára csak a kormánypárti sajtót hívták meg.

Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy „minél hangosabbá válik a szájkarate, annál világosabbá válik, hogy a figyelmet próbálják elterelni a valóságról, például az elrontott vakcinabeszerzésről”.

Később megjegyezte, hogy Magyarország az emberi jogok és ezen belül a kisebbségi jogok tiszteletben tartását nagyon fontosnak tartja. Ugyanakkor szerinte az EU-nak és az ENSZ-nek inkább azzal kellene foglalkoznia, ahogy Ukrajnában a magyar kisebbség jogait sérti meg szisztematikusan az ukrán állam.

A külügyminiszter megerősítette azt is, hogy a Fidesz olasz és lengyel pártokkal tárgyal egy új európai jobboldali szövetség létrehozásával kapcsolatban, mert szerinte ezek az legsikeresebb európai pártok.