A magyarországi NATO-repülőbázis gépe visz védőruhát Romániába

A magyarországi NATO-repülőbázis gépe visz védőruhát Romániába

Egyesítik erőiket. Forrás: A Román Belügyminisztérium Facebook oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Katonaság őriz egy kisvárost a romániai Ialomița megyében. Țăndărei település eddig a lányfuttatókról és a különféle, Nyugat-Európába koldusgyerekeket csempésző bűnbandákról volt ismert, de most más miatt kerültek be a hírekbe: a nyugatról hazatért bandatagok között egy koronavírus-góc alakult ki, nem akarják betartani a hatósági karantén szabályait. Marcel Vela román belügyminiszter arról beszélt, a dél-romániai megyében jegyzett 50 megbetegedésből 31, nyolc halálesetből pedig hét Țăndărei-ben van.

A G4media arról ír, a Strachina kerültben lakó romák látványosan nem tartják be a szabályokat – legalább nyolcszázan tértek haza Angliából, Spanyolországból és Németországból, és a katonaság segítsége kellett ahhoz, hogy betartassák a kijárási tilalom szabályait – előtte a rendőrség legalább 4 millió lejre, vagyis 303 millió forintra szabott ki büntetést összesen 1940 személyre, látható eredmény nélkül.

Bukarestben szombat délután ismertették a 7. katonai rendelet, ebben van egy rendelkezés a 13 ezres lélekszámú város karanténba helyezéséről – Țăndărei Suceava után a második város, amit lezártak az országban. 

Félő, hogy Romániában a járvány felszítja a romák elleni gyűlöletet – a Maros megyei Népújság arról írt, már péntek délelőtt kiszivárgott, hogy Marosvásárhelyen két roma közösségben aggasztóan megnövekedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Késő délután Maros megye prefektusa a közösségi oldalán tette közzé a közegészségügy igazgatóság tájékoztatásra hivatkozva, hogy valóban azonosítottak két gócpontot ahol már 15 személynél kimutatták a koronavírus jelenlétét. A fertőzötteket kórházba utalták és további 63 személyt otthoni karanténban tartanak. Ugyanakkor sajtóértesülések szerint a prefektúra büntetőfeljelentést tett a fertőzöttek és karanténba helyezettek névsorát kiszivárogtatók ellen.

Hargita megye első koronavírusos esete is külföldről hazatért romákkal kapcsolatos: Etéd településen elhunyt egy külföldről hazatért férfi apja, és a fiáról bebizonyosodott, hogy koronavírusos fertőzése van. Az uh.ro értesülése szerint szombaton a Hargita megyei prefektúra megerősítette, hogy az elhunyt férfi is koronavírus-fertőzött volt, igaz, a halálát szívinfarktus okozta.

A mai romániai katonai rendelet egyébként vasárnap 23 órától 15 napra felfüggeszti a légi személyszállítást Románia és a „vörös zónába” sorolt Ausztria, Belgium, Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Írország, Hollandia, Törökország és Irán között, és meghosszabbították a közúti személyszállítás tilalmát Románia és Olaszország, Spanyolország, Ausztria, Svájc, Írország és Törökország között. A belügyminiszter ugyanakkor azt is bejelentette, hogy lehetővé teszik charter repülőjáratok indítását, amelyekkel román idénymunkások utazhatnak más országokba, a célországok beleegyezésével.

A román stratégiai kommunikációs törzs kora délutáni összesítése szerint az elmúlt 24 órában diagnosztizált 430 esettel 3613-ra emelkedett a megbetegedések száma a keleti szomszédunknál, ahol az elmúlt nap során bejelentett 25 halálesettel 141-re emelkedett a járvány halálos áldozatainak a száma. További 26 román állampolgár Nyugat-Európa országaiban halt meg a Covid 19 következtében. 

A román állami hírügynökség, az Agerpress közben arról ír: a jövő héten a magyarországi NATO-repülőbázis egy gépe százezer védőruhát visz majd Romániába.

Címkék: Románia, koronavírus