A második kínai vakcinát is hitelesítette a WHO

A második kínai vakcinát is hitelesítette a WHO

Beoltanak egy nőt a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájával a Fülöp-szigeteki Quezonban 2021. március 30-án. A Fülöp-szigeteki kormány 1 millió adagot vásárolt a Sinovac-vakcinából. MTI/EPA/Rolex Dela Pena

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hitelesítette a koronavírus elleni második kínai vakcinát, a pekingi Sinovac Biotech gyógyszergyár által kifejlesztett védőoltást az Egészségügyi Világszervezet (WHO), lehetővé téve ezzel annak sürgősségi felhasználását, ami elsősorban a fejlődő országok számára jelenthet újabb segítséget – írja az MTI. A Sinovac eddig több mint 600 millió adag védőoltást biztosított Kínában és a világ más országaiban, ebből május végéig több mint 430 millió adagot be is adtak.

A WHO független szakértői bizottságának közleménye szerint a 18 év felettieknek ajánlja a vakcinát, két adagban, 2-4 hetes intervallummal a két oltás között.

A WHO technikai tanácsadó csoportja, amely május 5-én kezdte meg a vakcina vizsgálatát, azután döntött így, hogy felülvizsgálta a Sinovac biztonságosságával és hatásosságával, valamint a gyógyszergyár gyártási eljárásaival kapcsolatos legfrissebb adatokat.

A Sinovac vakcinája a második kínai oltóanyag, amelyet a WHO jóváhagyott, miután május 7-én a Magyarországon is használt Sinopharm-vakcináról is hasonló döntést hoztak. Az akkori döntéskor jelezték, hogy azt javasolják: azok az országok, amelyekben idősebbek körében is alkalmazzák a Sinopharm-vakcinát, végezzenek biztonságossági és hatékonysági monitorozást, mert az értékelésük szerint kevés a bizonyíték arra, hogy az a 60 év felettieknél is hatásos.

A WHO Stratégiai Tanácsadó Szakértő Csoportja (SAGE) a Sinovac kapcsán korábban közölte, hogy a vakcina hatásossága a klinikai kísérletek több országban elvégzett III. fázisának eredményei alapján 51-ről 84-re emelkedett. A WHO szerint a Sinovac hatásossága 57 százalékos a tünetes megbetegedések megakadályozásában, de 100 százalékos a betegség súlyos formáinak és a kórházi ápolásra szorulásnak a megelőzésében. A hatásosságot a 60 év feletti korosztály esetében nem vizsgálták. 

Kína mind a Sinopharm, mind a Sinovac oltásokból több százmillió adagot biztosított otthoni felhasználásra, és exportált külföldre, elsősorban Latin-Amerikába, Ázsiába és Afrikába, összesen 22 országba és régióba. Ennek ez elölt vírus alapú szérumnak könnyű a tárolása, így könnyen kezelhető és elsősorban olyan országok igényeihez szabták, amelyeknek kevés forrás áll a rendelkezésükre – írta a WHO.

Korábban a világszervezet a Moderna, a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca/Oxford Indiában és Dél-Koreában gyártott vakcináját, illetve a Johnson and Johnson amerikai gyógyszergyár Janssen nevű védőoltását hitelesítette.