A második orosz vakcinát is regisztrálták – miközben az első hatásáról sem tudni semmit

A második orosz vakcinát is regisztrálták – miközben az első hatásáról sem tudni semmit

Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést tart Alekszandr Bortnyikov, az orosz biztonsági szolgálat, az FSZB igazgatójával a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban lévő elnöki rezidencián 2020. június 16-án (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bejelentette a Covid-19 elleni második orosz vakcina bejegyzését Vlagyimir Putyin orosz elnök a szerdai, a Rosszija 24 hírtelevízió által közvetített online kormányülésen - jelentette az MTI. A második oltóanyagot, az EpiVacCorona elnevezésű vakcinát a novoszibirszki Vektor Állami Biológiai és Virológiai Központ állította elő. Putyin arról is szólt, hogy "közeledik" a moszkvai Mihail Csumakov Immunbiológiai Készítmények Kutatásának és Kidolgozásának Szövetségi Tudományos Központja által fejlesztett harmadik vakcina is. 

Az elnök közölte, hogy a járvány elleni védekezés két kulcsszereplőjét, Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettest és Anna Popovát, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet vezetőjét a Vektor vakcinájával oltották be. Szorgalmazta az első két orosz vakcina tömeggyártásának felfuttatását, hogy mielőbb a gyógyszertárakba kerüljenek. Golikova a tanácskozáson arról közölte, hogy a szeptember 30-án szabadalmaztatott EpiVacCorona az elsőként, a Gamaleja Intézet által augusztus 11-én bejegyztetett Szputyik V vakcinával szemben nem egy újabb adenovírusalapú vektorvakcina, hanem egy szintetikus platformon előállított peptidvakcina, amelynek segítségével az immunrendszer megtanulja  azonosítani, majd semlegesíteni a vírust.

A Covid-19 járvány alatt engedélyezett orosz gyakorlatban az oltóanyag tesztelésének harmadik, tömeges fázisa a hivatalos (feltételes) bejegyzést követően kezdődik meg. Golikova közölte, hogy a Vektor hamarosan legyártja az első 60 ezer adag vakcinát, amellyel 40 ezer - köztük 150 60 évnél idősebb - önkéntest oltanak majd be. A miniszterelnök-helyettes azt hangoztatta, hogy az oroszországi Covid-19-helyzet nyugtalanító, de irányítható, és a két vakcina megjelenése után nincs szükség az eddig bevezetett korlátozásokon felüli újakra.

Itt meg kell említeni, hogy Oroszországban még azelőtt regisztrálják a vakcinákat, hogy sok alanyon is bizonyítanák a szer biztonságosságát és hatásosságát. Ha a nyugati gyógyszergyárak fejlesztései látszólag lassan haladnak, az azért van, mert a világszerte elfogadott gyógyszerfejlesztési (és orvosetikai) szabályok szerint nem lehet olyan szert forgalomba hozni, amelynek hatását az úgynevezett fázis-III-as klinikai teszteken nem igazolták.

Az oroszok egyszerűen kihagyták ezt a leghosszabb ideig tartó és legdrágább lépést a regisztráció előtt (és elvileg most, már „élesben” végzik el). Ez az eljárás minden szakmai szabályt felrúg, és nagy veszélybe sodor minden beoltottat. A nyugati szakemberek egyöntetűen tiltakoznak ellene. Eközben az egyetlen tesztről, amelynek nemzetközi tudományos folyóiratban közölték az eredményeit (és mindössze 74 alany beoltásáról szólt), felmerült, hogy csaltak benne, az adatok ugyanis nagyon valószínűtlen mintázatot követnek.

Vagyis ami keveset eddig lehet tudni az orosz vakcinákról, az is csalásra utal. Vlagyimir Putyinnak nyilvánvalóan az erős vezető látszatát kell keltenie az ország népe előtt, aki elhozza nekik az áhított oltást, és ezzel a menekülést. Bármi áron.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 14 231-gyel 1 340 409-re emelkedett a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint. Ez új abszolút rekord a Covid-19-járvány kezdete óta, és a napi növekmény először haladta meg a 14 ezret. Az aktív esetek száma 6072-vel 277 499-re nőtt. A halálos áldozatoké 239-cel 23 205-re, a betegségből felépülteké pedig 7920-szal 1 039 705-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 51,5 millió laboratóriumi tesztet végeztek el.