A média „orbanizációjáról” beszél a szerbiai ellenzék, folytatják a demonstrációkat

A média „orbanizációjáról” beszél a szerbiai ellenzék, folytatják a demonstrációkat

A haza hősei – ezzel a molinóval emlékeznek a szerb parlamentnél a koszovói háború áldozataira (Fotó: Majláth Ronald/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Részletek a Magyar Hang július 5-i (2019/27.) számában, pénteken megjelent riportból!

Különös érzés fogja el azt, aki a belgrádi tüntetéseket figyeli: decemberben a több tízezres tömeg a térdig érő hóban is kitartóan menetelt a szerb főváros utcáin, de nem csökkent a lelkesedés azután sem, hogy a kormány, illetve az azt támogató sajtó egyre sértőbb jelzőkkel illette a tiltakozókat. Mindez a magyar szemlélő számára szinte hihetetlen, mi egyáltalán nem szoktunk hozzá az ilyen tömeges és kitartó demonstrációkhoz. Mégis, aki napjainkban látogat el a belgrádi ellenzéki sétákra, azt már egészen más kép fogadja. A mostani jubileumi, 30. rendezvényre csupán néhány ezren jöhettek el. A szónokok mégsem adják fel.

„Orbánnak kellett volna inkább eljönnie" | Magyar Hang

– Ha fair és tisztességes választások lesznek, biztosan győzni fogunk! Ha viszont Aleksandar Vucic, Szerbia és a Szerb Haladó Párt elnöke nem teszi ezt lehetővé, mindannyian bojkottálni fogjuk, ő pedig ezzel kiiratkozik a demokratikus életből. Így csupán azoknak az elnöke marad, akik a Száva Központban tapsolnak neki, mintha tőle függne az életük! – kiáltja a tömegnek Nikola Jovanovic, a Néppárt alelnöke, akit néhány nappal ezelőtt vezetett elő a rendőrség. A politikust most azzal gyanúsítják, hogy veszélyeztette a biztonságot.

(...)

Egyre többet beszélnek Szerbiában a „média orbanizációjáról”. Mit jelent ez a gyakorlatban? Mi az oka annak, hogy nyár elejére leültek a tüntetések, és mi várható a jövőben?A válaszokat keresse a Magyar Hang július 5-én megjelent 2019/27. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/27. számban? Itt megnézheti!