A nagy spárga hadművelet koronavírus idején – Katonai rendeletet ír át, reptereket nyit meg

A nagy spárga hadművelet koronavírus idején – Katonai rendeletet ír át, reptereket nyit meg

Fotó: Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha azt gondolnánk, hogy a világon jelenleg a legfontosabb a koronavírus-járvány visszaszorítása és ennek érdekében az emberek közötti távolságtartás, súlyosat tévedünk. Úgy tűnik, van ennél sokkal fontosabb stratégiai kérdés is: a németországi spárgaszüret!

Ez a nagy lobbierejű zöldség katonai rendeleteket változtat meg Romániában, átír alapvető biztonsági szabályokat, repülőtereket nyit meg és a kijárási tilalom idején indít el autóbuszjáratokat ezek felé. De vegyük szép sorjában a dolgokat.

A Cotidianul román napilap gyönyörűen összegyűjtötte a történet fontos elemeit. Ezek szerint március 27-én – tehát két hete – egy hirdetés jelent meg a világhálón, amely szerint kizárólag Németországban lévő, munka nélkül maradt románok jelentkezését várják spárgaszedési lehetőséggel Hockenheim közelében. Fizetés teljesítmény alapján (63 eurócent/kg), ingyen adnak szállást, a munkaidő tíz óra naponta. Furcsa volt, hogy a hirdetésben a szerződéskötés helyének Temesvárt adták meg, miközben Romániából már rég fel volt függesztve minden Németországba tartó repülőjárat és közúton sem lehetett kijutni a munkavégzés helyére. A felhívás egyébként nem lehetett túl sikeres, mert pár nap múlva rengeteg másik jelent meg román oldalakon és azokban már szó sem volt németországi tartózkodási helyről, csak arról, hogy havonta 1800 eurót lehet megkeresni, és a munka nem igényel szakképzettséget. Azonnal kell indulni, írták, a munkaadó fizet mindent, az egészségbiztosítást is. Nagyon furcsa, hogy a toborzások Suceava városban is megjelentek, azon a településen, amelyet teljes karantén alá helyezett a kormány a városban elszabadult koronavírus-fertőzések miatt.

Romániában a vészhelyzeti döntéseket katonai rendeletekben adják ki, és április negyedikén megjelent a hetes számú, amelyben a kilencedik cikkely megtilt minden kereskedelmi repülést több ország irányába (köztük Németországba), hogy aztán a következő cikkben azt írják: engedélyezik olyan charterjáratok indítását, melyek román szezonmunkásokat visznek külföldre.

Nehéz szülni a „halál évében" Romániában | Magyar Hang

Fontos megjegyezni, hogy ekkor már régen kijárási korlátozás volt érvényben Romániában – este tíz után csak az mehet az utcára, aki dolgozni megy, és erről munkáltatói igazolása van. Napközben is csak saját felelősségre kiállított igazolással lehet kimenni a lakásból, megjelölve az úticélt, amely a legközelebbi bolt, gyógyszertár vagy orvosi rendelő lehet.

Ennek ellenére szerda este autóbuszok tucatjai indultak el az ország különböző szegletéből Kolozsvár irányába – rejtély, hogy ezeket miért nem állították meg az utakon járőröző katonák és rendőrök. Csütörtökön aztán a román közösségi médiát ellepték a kolozsvári reptér parkolójában készült valóban elgondolkodtató képek: ezerötszáz-kétezer ember zsúfolódott össze hegyén-hátán, fittyet hányva a szociális távolságtartásra, hogy feljussanak a Németországba induló gépekre. Aznapi sajtóhírek szerint ugyanis tizenhárom charterjárat indult a vendégmunkásokkal a spárgaszüretre.

Jó kérdés, írja a bukaresti lap, hogy a fél országot éjszaka átutazók milyen papírokkal rendelkeztek? Nem lehetett repülőjegyük, munkáltatói igazolásuk, hiszen ezeket leghamarabb a repülőtéren kaphatták meg. Hogyan gyűlhettek össze az autóbuszokra várva, miközben tilos minden csoportosulás az országban? Hogyan jutottak el a buszok a repülőtérre? Minden bizonnyal tudtak az akcióról a hatóságok, hiszen ezt nélkülük nem lehetett volna megszervezni. Ki garantálja, hogy a kétezer idénymunkás közül egy sem fertőzött? És hogyan lehetséges az, hogy miközben húszmillió román beszorult a saját lakásába és onnan csak alapos indokkal léphet ki, ezreket buszoztatnak végig az országon, hogy utána a repülőre várakozva jól összefertőzhessék egymást.

A magyarországi NATO-repülőbázis gépe visz védőruhát Romániába | Magyar Hang

Ráadásul csütörtök este megjelent egy kormánybecslés is: Ludovic Orban miniszterelnök szerint hamarosan mintegy 80-90 ezer román állampolgár fog külföldön munkát vállalni. A kormányfő rámutatott, nem lehet megakadályozni, hogy külföldi vállalatok alkalmazzák a román munkaerőt, és a hatályos katonai rendeletek lehetővé teszik utóbbiak számára, hogy ebből a célból elutazzanak, még a koronavírus-járvány idején is. A Maszol írása szerint a kormányfő így fogalmazott: „mit tehetnénk? Ha ajánlatot kapnának romániai gazdáktól vagy más hazai munkáltatóktól, vélhetően nem mennének el. Eddig Romániában egymillió munkaszerződést függesztettek fel, további 300 ezret pedig felbontottak. Emellett több mint 250 ezer román állampolgár tért haza különféle európai uniós vagy az unión kívüli országokból. Ezt a munkaerőt nem tudja felszívni a munkaerőpiac, mert a járvány miatt számos vállalat részben vagy teljesen leállította a tevékenységet" – fogalmazott.

A román lap biztos abban: a „Spárga Hadművelet” a román és a német kormány titkos egyezménye alapján, a katonaság és/vagy titkosszolgálat szervezésében oldották meg. Az akció folytatódik, és pénteken már a kolozsvári hatóságok is jobban megszervezték a vendégmunkás-áradatot – a repülőtér üres parkolójában, az autók számára felfestett téglalapokba állították be az embereket. Egy autó helyére egyet.