A NATO a jövőben állandó katonai jelenlétet tervez a határain

A NATO a jövőben állandó katonai jelenlétet tervez a határain

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (Fotó: MTI/EPA/AFP/Kenzo Tribouillard)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az esetleges jövőbeli orosz agressziókra tekintettel állandó katonai jelenlétet tervez az észak-atlanti szövetség határain.  

„Amit most tapasztalunk, az egy új valóság, az európai biztonság új rendje” – jelentette ki Stoltenberg a The Telegraph című brit lapnak nyilatkozva. „Ezért most arra kértük katonai parancsnokainkat, hogy biztosítsanak lehetőségeket az újraindításhoz, a NATO hosszabb távú adaptációjához” – mondta a Reuters szerint a főtitkár. Erről a júniusban esedékes madridi NATO-csúcson hoznak majd döntést.

Hozzátette, hogy a NATO alapvető átalakuláson megy keresztül, ami Vlagyimir Putyin orosz elnök cselekményeinek hosszú távú következményeit tükrözi.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója szombaton az ukrán televízió műsorában arról beszélt, hogy Putyin és Zelenszkij találkozója még várat magára. Mint mondta, Kijev egyelőre a donbaszi harcokra készül.

Azt követően Kijev erősebb tárgyalási pozícióban lesz a csúcstalálkozóhoz – vélekedett Podoljak. Az ukrán tisztségviselő szerint Kijev erős biztonsági garanciákat szeretne, és ezért most magas árat fizet.

„Igen nehéz mindez, naponta vesztünk embereket és infrastruktúrát. Oroszországnak azonban meg kell szabadulnia az imperialista álomképektől” – fogalmazott Podoljak. David Arahamija ukrán főtárgyaló arról beszélt, hogy alig történtek előrelépések a béketárgyalásokon. A szakadár népköztársaságokra és a 2014-ben elcsatolt Krím-félszigetre utalva hangsúlyozta, hogy a kijevi vezetés „nem fog területeket feladni és nem fog semmit sem elismerni”.