A NATO csapatai segítenek nyitva tartani a kabuli repülőteret

A NATO csapatai segítenek nyitva tartani a kabuli repülőteret

A kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér indulási termináljához megy egy utas 2021. augusztus 15-én (Fotó: MTI/AP/Rahmat Gul)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A NATO csapatai segítenek nyitva tartani a kabuli repülőteret, hogy megkönnyítsék az evakuálási műveleteket, miközben a tálibok a város elfoglalására készülnek – írta vasárnap délutáni Twitter üzenetében Jens Stoltenberg a NATO főtitkára. Az MTI felhívta a figyelmet korábbi sajtónyilatkozatára is, amely szerint a szövetség egyelőre fenntartja képviseletét az afgán fővárosban, de szükség esetén megteszi a megfelelő intézkedéseket.

Vasárnap az Európai Bizottság illetékes szóvivője elmondta, hogy az EU mindent megtesz a Kabulban dolgozó uniós alkalmazottak és hozzátartozóik biztonságának garantálásáért. – A helyzet nagyon sürgető, az uniós tagállamokkal együtt továbbra is keményen dolgozunk azon, hogy gyors segítséget biztosítsunk számukra– jelentette ki.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter már bejelentette, hogy az Egyesült Államok evakuálja a kabuli amerikai nagykövetség – még az afgán fővárosban tartózkodó – személyzetét. Emellett az Afganisztánban maradt németek, helyi segítőik és családtagjaik kimentésére készül a német hadsereg (Bundeswehr) is vasárnapi sajtóértesülések szerint. Az ntv hírtelevízió információi szerint a hadsereg nagyszabású műveletet tervez, akár tízezer embert is kimenthetnek az egyre inkább a szélsőséges iszlamista tálibok ellenőrzése alá kerülő ázsiai országból.

A tálibok több nagyváros után vasárnapra az afgán fővárosba, Kabulba is benyomultak, sőt a hírek szerint az elnöki palotát is elfoglalták. Asraf Gháni afgán elnök már elmenekült az országból.