A NATO főtitkára szerint legitimek a finn és svéd csatlakozással szemben felhozott török aggályok

A NATO főtitkára szerint legitimek a finn és svéd csatlakozással szemben felhozott török aggályok

A finn Nyland dandár katonái egy 2018-as közös NATO-hadgyakorlaton (Fotó: NATO/Flickr/Wo Fran C. Valverde)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legitimek a finn és a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban felhozott török biztonsági aggályok - jelentett ki vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a finn fővárosban, Helsinkiben tett látogatásán.

– Ezek legitim aggályok. Terrorizmussal és fegyverexporttal kapcsolatos kérdések – közölte a Reuters hírügynökség által idézett Stoltenberg a Sauli Niinistö finn elnökkel tartott sajtótájékoztatóján a finn államfő Naantaliban található nyári rezidenciáján.

Ahogy arról már többször lapunk is írt, Finnország, illetve Svédország Ukrajna orosz inváziójának hatására még a múlt hónapban jelezték, hogy a két ország feladva évtizedes katonai semlegességét, csatlakozna az észak-atlanti védelmi szövetséghez. A török államfő, Recep Tayyip Edrogan azonban azonnal jelezte, hogy készek megvétózni a két északi ország csatlakozását, mert szerintük a két ország befogad kurd milicistákat, és mindkét ország a terrorszervezetek keltetőjeként funkcionál.

– Észben kell tartanunk, hogy Törökország szenvedte a legtöbb terrortámadást a NATO-szövetségesek közül – hívta fel a figyelmet Stoltenberg. Hozzátette, hogy a felek közötti egyeztetések tovább zajlanak, bár nem nyilatkozott az esetleges eddigi eredményekről. A NATO főtitkár egyúttal arról is beszélt, a június végén megrendezésre kerülő madridi csúcsot sosem tűzték ki a két ország hivatalos csatlakozási határidejeként.