A német belügyminiszter is Magyarország uniós támogatásainak korlátozását szorgalmazza

A német belügyminiszter is Magyarország uniós támogatásainak korlátozását szorgalmazza

Horst Seehofer német belügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Omer Messinger)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Horst Seehofer német belügyminiszter szerint az uniós támogatások korlátozása lenne a megfelelő jelzés Magyarország homofób kormányának az LMBTQ-ellenessé tett pedofiltörvény megszavazása után – derül ki a nyilatkozatból, amit a politikus az Augsburger Allgemeinen című lapnak adott.

Spiegel szemléjét a Telex idézte, a cikk szerint a CSU-hoz (Bajor Keresztényszociális Unió) tartozó Seehofer a magyar kormánnyal szembeni keményebb fellépést és az uniós támogatások csökkentését szorgalmazza, mert „Orbán Viktor túl messzire ment a legújabb törvénnyel”. – Úgy gondolom, hogy az uniós finanszírozás megkurtításával megmutathatjuk, hogy nem fogjuk ezt tétlenül nézni – mondta.

A belügyminiszter szerint az új magyar jogszabály sértené az Európai Unió központi értékeit. – Ezt nem tudjuk és nem is fogjuk elfogadni – fogalmazott a politikus. Az európai értékeket határozottan képviselni kell, és ezt különböző módokon lehet elérni, hangsúlyozta.

Angela Merkel német kancellár azonban már elutasította a Zöldek azon követelését, hogy mielőbb csökkentsék a Magyarországnak nyújtott uniós támogatásokat, és figyelmeztetett az EU kettészakadásának veszélyére.

Seehofer kiállása amiatt lehet meglepőbb, mint a témához kapcsolódó átlagos nyugati politikai megnyilvánulások (amelyek többségében Orbánéktól ideológiailag amúgy is távol álló szereplőktől érkeznek), mert a CSU-s politikus sokáig a magyar kormányfő támogatójának számított az Európai Néppártban (EPP). Csakhogy azóta a Fidesz hosszú huzavona után végül kilépett a pártszövetségből.

A német zöldeken felül korábban az EU esélyegyenlőségi biztosa, Helena Dalli is felvetette, hogy érhetné pénzügyi megvonás Magyarországot a törvény miatt (ahogyan az történt a lengyel LMBTQ-mentes zónákat kijelölő városokkal). Kedden pedig a Bloomberg úgy értesült, hogy jogi fellépés van készülőben Magyarország ellen az EU részéről. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szégyenletesnek nevezte a törvényt, 16 tagállam pedig közös nyilatkozatban el is ítélte azt.

Mint a Telex cikke emlékeztet, ha a magyar kormány ígéretéhez híven nem változtat a jogszabályon, a Bizottság akár még a nyári szünet előtt megindíthatja az ügyben a kötelezettségszegési eljárást (mivel az EB szerint belső piaccal kapcsolatos szabályokat is sérthet a törvény), ami néhány hónapon belül eljuthat a bírósági szakaszba is.