A német egészségügyi miniszter kötelező oltást akar

A német egészségügyi miniszter kötelező oltást akar

Karl Lauterbach felszólal a Bundestagban 8Fotó: Karl Lauterbach/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy naivitás azt hinni, hogy az omikronnal véget fog érni a világjárvány. Aki nincsen beoltva, az egy csalóka békés nyár után, amikor ősszel új hullám, esetleg új variánsok fognak elindulni, újból veszélybe kerülhet, számol be a HVG.

Elmondta, hogy nem hiszi, hogy a kötelező oltással el lehet érni a száz százalékos átoltottságot, mégis jelentősen lehetne növelni a beoltottak számát. Az oltás szerinte azért fontos, mert hiába fertőződik meg valaki a gyorsan terjedő, de viszonylag enyhe tüneteket okozó omikronnal, semmi sem garantálja, hogy ettől védett lesz a következő variánssal szemben. 

A német parlament még ebben a hónapban meg fogja tárgyalni a kötelező covidoltásról szóló javaslatot, de döntés még jó ideig nem várható. A kormány a gyorsan terjedő új mutánsok miatt már a 95 százalékos átoltottságot tartja célnak. Németországban jelenleg a lakosság 71,6 százaléka van teljesen beoltva (bár az omikron esetében kérdéses, hogy a kettő oltás valóban „teljes" oltottságnak minősíthető-e). A lakosság 41 százaléka megkapta az ismétlő (harmadik) oltást is.