A Nemzeti Gárda több tagja megfertőződött a tüntetéseken

A Nemzeti Gárda több tagja megfertőződött a tüntetéseken

A George Floyd fekete bőrű férfi halála miatt tiltakozó tüntetőket vesznek őrizetbe a kijárási tilalom megsértése miatt New Yorkban 2020. június 2-án (Fotó: MTI/AP/Wong Maye-E)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Gárda tartalékosai megfertőződtek Washingtonban a rendőri erőszak elleni tüntetéseken – jelentette be közleményében Brooke Davis ezredes, a Nemzeti Gárda fővárosi irodájának szóvivője kedden este.

„Megerősítjük, hogy a washingtoni Nemzeti Gárda tagjai között pozitív vírusteszteket azonosítottunk” – olvasható a közleményben, amely mindazonáltal „műveleti biztonságra” hivatkozva nem részletezte, hogy a gárda hány tagjánál diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést.

A rend fenntartására kivezényelt gárdisták ugyan viseltek szájmaszkot, de a tömeges tüntetésen a társadalmi távolságtartás ajánlott előírásait képtelenség volt betartani. Több járványügyi szakértő – köztük Deborah Birx, a Fehér Ház járványügyi munkacsoportjának egyik vezetője – is arra figyelmeztetett korábban, hogy a tömeges tüntetéseken megugorhat a koronavírus-fertőzöttek száma.

A szövetségi fővárosban a múlt héten erőszakba torkolló tüntetéseken a Nemzeti Gárda mintegy 1700 tartalékosát mozgósították a rend fenntartására. A tüntetések, amelyek sok helyütt, így Washingtonban, nem voltak mentesek az erőszaktól, George Floyd afroamerikai férfi erőszakos rendőri fellépés miatti halála kapcsán robbantak ki. Floydot május 25-én igazoltatták a rendőrök Minneapolisban, az úttestre szorították, megbilincselték és az egyik rendőr a nyakára térdelt. A 46 éves férfi ennek következtében életét vesztette.

Kedden búcsúztatták és temették el őt a texasi Houstonban. Több százan gyűltek össze a houstoni The Fountain of Praise templomban, ahol a szertartáson csak meghívott vendégek vehettek részt. Egy nappal korábban azonban több ezren róhatták le kegyeletüket, mivel a Houstonban felnőtt Floyd koporsóját már hétfőn délután felravatalozták. Akkor Texas állam republikánus kormányzója, Greg Abbott az első között hajtott fejet a ravatalnál.

A keddi templomi búcsúztatáson politikusok, hírességek – köztük Jamie Foxx színész – és polgárjogi aktivisták vettek részt, a családtagok, és barátok mellett. Énekek csendültek fel és beszédek hangzottak el. A családtagok „kedves óriásként” emlékeztek Floydra, egykori iskolatársai pedig kosárlabdás tehetségét idézték fel.

Videóüzenetében Joe Biden együttérzéséről biztosította a családtagokat, az amerikaiakat pedig általában a megkülönböztetés elleni küzdelemre buzdította. „Azzal kell megbirkóznunk, hogy e nemzet ígéretét túl sokaktól és túl sokáig megtagadták” – fogalmazott a politikus, leszögezve, hogy arról van szó „kik vagyunk, miben hiszünk, és ami talán a legfontosabb, hogy kik akarunk lenni”. Azt hangoztatta, hogy „az amerikai életet még mindig rendszerszerű durva bánásmód gyötri”. Leszögezte, hogy „nem fordíthatjuk el a fejünket a lelkünket megsebző fajgyűlölet láttán”.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház kedd esti adatai szerint 24 óra alatt – hétfő estétől kedd estig – az Egyesült Államokban 800 beteg halt meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 nevű betegségben, vagy a fertőzés egyéb szövődményeiben. Ezzel a járvány amerikai halálos áldozatainak száma 111 ezer 750-re emelkedett. A diagnosztizált vírusfertőzöttek száma csaknem kétmillió. Ugyanakkor 518 ezer fertőzöttet nyilvánítottak teljesen gyógyultnak.

(MTI)