A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrei úton vannak Zaporizzsjába

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrei úton vannak Zaporizzsjába

Az IAEA zaporizzsjai különítménye (Forrás: Rafael Grossi/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) ellenőrei „úton vannak” Zaporizzsja felé, tweetelte ki hétfő hajnalban Rafael Grossi, az IAEA igazgatója. Mint írja, „eljött a nap”, és a szervezet támogató és segító missziójának munkatársai elinduultak Európa legnagyobb atomerőműve felé.

A zaporizzsjai atomerőművet jelenleg az oroszok ellenőrzik, de a közvetlen közelében heves tüzérségi harcok folynak. Az ukrán és az orosz fél kölcsönösen egymást vádolja az erdőmű lövésével, és ezzel egy csernobili típusú atomerőmű-baleset veszélyének előidézésével.

Grossi, mint írja, büszke arra, hogy ő vezeti ezt a küldetést. Az ellenőrök a héten fognak az atomerőműhöz érni. Ott megvizsgálják majd, hogy milyen fizikai sérülések érték az atomerőművet, működnek-e a biztonsági berendezések, és milyen a személyzet.

Az orosz agresszorok az ukrán hatóságok szerint az erdőmű területéről lőtték vasárnap a szomszédos folyó túlpartján lévő Enerhodar várost, illetve kilenc másik települést.