A Néppárt frakcióvezetője megszavazza a Sargentini-jelentést

A Néppárt frakcióvezetője megszavazza a Sargentini-jelentést

Orbán Viktor miniszterelnök (b2) az Európai Néppárt (EPP) frakcióülésén az EP épületében, Strasbourgban 2018. szeptember 11-én. Mellette Manfred Weber, az Európai Néppárt, az EPP frakcióvezetője (j) (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszavazza a Sargentini-jelentést Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője – közölte kedden este. Hozzátette: nincs egységes álláspont a Néppártban, így mindenki lelkiismerete szerint fog voksolni szerdán.

Hosszú frakcióülést tartott az Európai Néppárt a kedd délutáni európai parlamenti vita után Strasbourgban.

„Maga a legkorruptabb rendszer szimbóluma az EU-ban" - így próbálták megizzasztani Orbánt Strasbourgban - Magyar Hang

Lezajlott a vita az Európai Parlamentben a magyar jogállamisági helyzetről szóló Sargentini-jelentésről. Összefoglalónk.

Rövid sajtótájékoztatóján Weber azzal indokolta döntését, hogy nem látta jelét annak, hogy Orbán Viktor hajlandó lenne elfogadni, hogy több területen megsérti az európai alapértékeket. Azok pedig nem kompromisszum tárgyai, szögezte le. Két területet említett, amelyek különösen fontosak számára: a tudomány szabadsága, amelyet a Közép-európai Egyetem (CEU) ellen kihegyezett magyar felsőoktatási törvény korlátoz, és a civil szervezetek munkáját megnehezítő szabályozás. „Hiszünk egy életteli, erős és független civil társadalomban. Erre van szükség egy modern világban” – mondta az Eurológus beszámolója szerint.

Weber szerint a fő kérdés az, hogy ezek rendszerszintű jogsértéseknek számítanak-e, és indokolják-e a 7. cikkely szerinti eljárás megindítását, de erről nem sikerült megegyezniük, ezért úgy döntöttek, hogy a néppárti frakció tagjai mind szabadon voksolhatnak.

Weber hangsúlyozta, hogy mindenáron párbeszédre fognak törekedni a Fidesszel az összes lehetséges platformon. „Hidakat akarunk építeni” – mondta többször. Szerinte a hetes cikk pontosan arról szól, hogy egy új lehetőséget nyit a párbeszédre. Ha elfogadják a jelentést, akkor a nemzeti kormányoknak, végső soron pedig a kormányfőknek és államfőknek kell párbeszédet folytatnia arról, hogy Magyarországon sérülnek-e az európai értékek.

Weber hozzátette, ha meglesz a szerdai szavazáson a többség, akkor azt várja, hogy már a következő, salzburgi EU-csúcson kerüljön az Európai Tanács napirendjére a 7. cikkely szerinti eljárás ügye, de azt is mondta, hogy nem spekulál a szerdai eredménnyel kapcsolatban. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Európai Néppárt számára is a következő lépés a párbeszéd.

A frakcióülésről kijövet Orbán Viktor csak annyit mondott: Meg akarjuk nyerni az EP-választást és az Európai Néppárttal együtt meg is fogjuk – írta a Hvg.hu.

A miniszterelnök a frakcióülés előtt tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a migráció kérdése osztja meg az Európai Néppártot, amely kedvére próbál tenni a szociáldemokratáknak és a liberálisoknak, hogy a jövő évi választások után koalíciót tudjon velük alkotni. Hozzátette: ha a Néppárt összeáll a szociáldemokratákkal, a liberálisokkal és Emmanuel Macron francia államfő szervezés alatt lévő pártjával, akkor „a bevándorlás el fogja árasztani Európát”.

Azt is mondta a Hvg tudósítása szerint, hogy nem nyitott a holnapi választás eredménye, mert „megjött az utasítás Berlinből”. Szerinte a CEU ügye is politikai ügy, miközben az egyetem működése zavartalan.

Kérdésre válaszolva azt is mondta, a Fidesz senki felszólítására nem fog távozni az EPP-ből, de a konzervatív erőket összefogó pártcsalád reformra szorul, ha sikeres akar lenni a jövő évi EP-választásokon. Rámutatott, hogy a néppárt többi tagja majd eldönti, hogy akar-e velük együttműködni.