A nyugati hírszerzés szerint Putyin beleszól a kisebb katonai döntésekbe is

A nyugati hírszerzés szerint Putyin beleszól a kisebb katonai döntésekbe is

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy tanácskozáson vesz részt Moszkvában 2022. március 22-én (Fotó: MTI/AP/Kreml pool/Mihail Klimentyev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nyugati hírszerzés információi alapján Vlagyimir Putyin orosz elnök és az orosz hadsereg főparancsnoka, Valerij Geraszimov tábornok hoz meg olyan katonai döntéseket a donbaszi fronton, amelyeket egyébként hagyományosan alacsonyabb rangban szolgáló tisztek szoktak meghozni – írja a BBC.

Egy neve elhallgatását kérő forrás arról beszélt: „úgy gondoljuk, Putyin és Geraszimov olyan szinten vesz részt a taktikai döntéshozatalban, ahogyan azt ezredesektől és a dandártábornokoktól szokták elvárni”. Arról is beszéltek, a két orosz vezető hozhat döntéseket a csapatok mozgatásáról is Donbaszban. 

Korábban már lehetett hallani arról, mióta Oroszország kivonult Észak-Ukrajnából, Vlagyimir Putyin aktívabban kapcsolódik be a napi katonai döntéshozatalba. Nemrég ugyancsak találgatások jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy Geraszimovot félreállíthatták, és olyan pletykák is keringtek, hogy megsérülhetett Donbaszban néhány héttel ezelőtt. A nyugati hírszerzésnél dolgozó forrás szerint viszont a főparancsnok a helyén van.