A nyugati vezetők egy emberként ítélik el a tervezett kelet-ukrajnai „népszavazásokat”

A nyugati vezetők egy emberként ítélik el a tervezett kelet-ukrajnai „népszavazásokat”

Elsüllyedt tank mellett horgászó ukrán katona (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután az ukrán honvédő erők az utóbbi napokban jelentős ellentámadásba lendültek, és már az úgynevezett donyecki és luhanszki „népköztársaságok” központját is fenyegetik, ezek oroszok által irányított bábkormányai – a kétségbeesés egyértelmű jeleként – bejelentették, hogy még a héten népszavazást fognak tartani az Oroszországhoz való csatlakozásról.

Erre a nyugati elemzők szerint a Kremlnek azért van szüksége, hogy miután a Krímhez hasonlóan annektálta a keleti ukrán megyéket, honvédő háborúnak nevezhesse az ukrajnai agressziót, és így részleges vagy általános mozgósítást rendelhessenek el. A nyugati vezetők gyakorlatilag mindegyike álságosnak, színjátéknak és paródiának nevezte a tervezett népszavazásokat, és már előre bejelentették, hogy azok eredményeit nem fogják elismerni.

A Reuters furcsa módon éppen Magyarország területéhez hasonlítja az érintett népköztársaságok területét, amelyek Ukrajna területének 15 százalékát teszik ki. Olaf Scholz német kancellár hamisnak, Emmanuel Macron francia elnök paródiának minősítette a tervezett szavazásokat. Macron szerint „ha a dombaszi népszavazás nem lenne olyan tragikus, akár viccesnek is nevezhetnénk”.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, Jake Sullivan szerint az Egyesült Államok soha nem fogja elismerni a szavazás eredményét, ami „szembe megy a territoriális integritás és a szuverenitás alapelveivel”. Jens Stolenberg, a NATO főtitkára tweetjében így fogalmazott: „az álnépszavazásoknak nincs semmiféle legitimációjuk, és semmit sem változtatnak Oroszország Ukrajna elleni agressziója természetén. Ez csak Putyin háborújának további eszkalációját jelenti. A nemzetközi közösségnek el kell ítélnie a nemzetközi jog e szemérmetlen megsértését, és fel kell lépnie Ukrajna védelmében.”

Címkék: ukrajnai háború