A példa nélküli amerikai klímatűz füstje már Európát is elérte

A példa nélküli amerikai klímatűz füstje már Európát is elérte

Emberek néznek le egy dombról, de az egész nap égő erdőtűz füstjétől nem látszik az ég San Franciscóban 2020. szeptember 9-én (Fotó: MTI/AP/Jeff Chiu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hetek óta lángokban áll az Egyesült Államok nyugati partvidéke, becslések szerint már több millió hektárnyi terület égett el az elmúlt hetekben. Csak Oregon államban több tucat ember tűnt el, legalább 40 ezer embert kellett evakuálni, és további félmillió embernek kell arra számítani, hogy el kell hagynia az otthonát Oregon államában. Az Egyesült Államokban jelenleg 12 államban közel száz tűzvész tombol – adja hírül a brit közszolgálati BBC. Oregonban is egyre rosszabb a helyzet, ugyanis a lángok a legsűrűbben lakott területeket fenyegetik – írja a Guardian. 

A tűzoltók 16 jelentős góccal küzdöttek, a csökkenő hőmérséklet és a levegő nagyobb nedvességtartalom most a kezükre játszik. Portlandben azonban így is több száz tűzoltó küzd két nagy erdőtűzzel. Akkora füst terjeng a város felett, hogy jelenleg a világon ott a legnagyobb a légszennyezettség az IQAir honlap szerint. Az állam katasztrófavédelmi igazgatója elmondta, több halottra számítanak, szakértők pedig attól is tartanak, hogy nyolc tűzfészek egészen a téli esők megérkeztéig megmarad. 

A CNN úgy tudja, a nyugati partvidéken már legalább 26-an haltak meg a tűzvészekben. Az áldozatok között van egy egy éves kisfiú, valamint egy 12 éves tinédzser, aki egy kocsiban, a kutyáját átölelve halt meg.

A közösségi oldalakon gyorsan terjednek olyan elméletek, miszerint az amerikai radikális baloldalt képviselő Antifa mozgalom híve gyújtották a tüzeket, de ezt semmi sem támasztja alá. Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója is azt mondta,hogy Amerika most szembesül igazán a klímaváltozás következményeivel. A legmelegebb tíz évből kilenc a 2005 utáni időszakra esik, és az ENSZ szerint a 2016-től az idei évig terjedő időszak a legmelegebb periódus lehet azóta, hogy feljegyzik ezeket az adatokat. Kalifornia és Oregon állam is egy Celsius fokkal lett melegebb 1900 óta.

Az állandósult felmelegedés miatt a húsz legnagyobb kaliforniai tűzből hat idén következett be. A nyugati partvidéken fekvő államban több millió fa pusztult el az utóbbi évek tartós szárazsága miatt, ami elősegíti az erdőtüzek fellobbanását. A klímaszakértők már rég megjósolták, hogy az erdőtüzek nagyobbak lesznek és sűrűbben fordulnak elő, de nem gondolták, hogy jóslataik ilyen hamar valóra válnak.

A mostani erdő- és bozóttűz nyomán annyi füst került a légkörbe, hogy már Európát is elérte, a füst a műhold-felvételeken is jól látható. Az Időkép ír arról, hogy a füstöt a magassági áramlatok egyre jobban szétterítik a légkörben, és a nyugatról kelet felé fújó jet streamnek (futóáramlásnak) köszönhetően már Európába is eljutott. 

Mint írják, jól kivehetően füstsávok jelentek meg szombaton napkeltekor Európa műholdképén. A kontinenst a Baltikumtól egészen Spanyolországig átszelő sávok (a németországi LIDAR mérések szerint) nagyjából 5000-9000 méteres magasságban helyezkednek el. Németországban szabad szemmel is látható volt az égen lévő égéstermék.