A pénzügyminisztérium éléről is távozik a volt szlovák kormányfő, Igor Matovic

A pénzügyminisztérium éléről is távozik a volt szlovák kormányfő, Igor Matovic

Igor Matovic szlovák pénzügyminiszter távozik az ülésteremből az Eduard Heger vezette szlovák kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról tartott parlamenti szavazás előtt Pozsonyban, 2022. december 15-én (Fotó: MTI/AP/TASR Slovakia/Jaroslav Novák)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Távozott a szlovák pénzügyminisztérium éléről Igor Matovic pénteken, a tárca vezetését – a szlovák államfő, Zuzana Caputová megbízatása alapján – Eduard Heger, az ügyvezető kormány miniszterelnöke vette át – jelentette az MTI.

Beszámolójuk szerint a korábbi kormányfő, Matovic távozása a pénzügyi tárca éléről a pozsonyi parlament által csütörtökön jóváhagyott jövő évi költségvetés tervezetével, illetve az annak támogatásáról – a kormánykoalícióból szeptemberben kilépett liberálisokkal – kötött háttéralkuval áll összefüggésben. Matovic még a költségvetésről szóló szavazás előtt jelentette be, hogy amennyiben a büdzsé tervezete megkapja a kellő támogatást a törvényhozásban, távozik az általa vezetett pénzügyminisztérium éléről. A 2023-as költségvetést csütörtökön 93 igen szavazattal hagyta jóvá a 150 fős pozsonyi parlament, ahol a jelenlegi ügyvezető kormány 74 képviselővel rendelkezik.

Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) tömörülést vezető Matovic távozását korábban már többször követelte a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt, amelynek elnöke, Richard Sulík huzamosabb ideje személyes konfliktusban áll vele. Matovic idén áprilisban került a pénzügyi tárca élére, miután a kabinet – SaS által kikényszerített – teljes rekonstrukciója után távozni kényszerült a kormányfői posztról. A márciusi kormányátalakítás után Eduard Heger korábbi pénzügyminiszter vette át Matovic helyét a miniszterelnöki székben.

A Heger vezette kabinet a múlt héten bukott meg az ellene – az SaS által beterjesztett – bizalmatlansági indítványról szóló parlamenti szavazáson. A kabinet azóta megbízott ügyvezető kormányként látja el feladatait. A pozsonyi kormányzás jövője továbbra is kérdéses, egy új kormánykoalíció létrehozása és az előre hozott választások lehetősége egyaránt felmerült. Ezeknek a lehetőségeknek az egyikéről január végéig kellene megegyezésnek születni, ennek híján az államfő szakértői kormányt nevezhet ki.