A Pfizer benyújtotta a covidvakcina engedélykérelmét az 5 évesnél fiatalabbak számára az FDA-hez

A Pfizer benyújtotta a covidvakcina engedélykérelmét az 5 évesnél fiatalabbak számára az FDA-hez

Győr, 2022. január 31. Ápoló egy fiút olt be a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2022. január 31-én. MTI/Krizsán Csaba

Fotó: Krizsán Csaba

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívül szokatlan módon az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) annak ellenére kérte a Pfizert, hogy nyújtsa be koronavírus vakcinája vészhelyzeti engedélyezési kérelmét a 5 év alatti korcsoportban történő alkalmazásra, hogy a klinikai tesztek szerint az ilyen kis gyerekeknél a két dózis vakcina nem váltott ki megfelelő immunválaszt.

A három dózissal végzett vizsgálatok eredményei (amelyek a Pfizer reményei szerint már megfelelően erős eredménnyel fognak zárulni) csak márciusra lesznek meg. Ennek ellenére az FDA úgy szeretné felgyorsítani a folyamatot, hogy az első két dózisra már most kiadja az engedélyt (a vakcina biztonságossága már bizonyított, csak a vírus elleni hatékonysága nem ebben a korcsoportban). Egyedül a fél–2 éves gyerekek szervezetében alakult ki megfelelő immunválasz a két dózistól.

A sietős engedélyeztetési folyamat háttere, hogy a koronavírus omikron variánsa nagyon gyorsan terjed az Egyesült Államokban, viszont 19 millió 5 évesnél fiatalabb gyermek még nem jogosult a vakcinára. Bár az omikron arányaiban ritkábban okoz súlyos megbetegedést, illetve halált, népességszámra vetítve az Egyesült Államokban mégis jelentősen többen halnak meg tőle, mint más gazdag országokban.

Az 5 évesnél fiatalabb gyerekek a felnőtt adag tized részét kapják a vakcinából. Az FDA gondolatmenete szerint, ha a gyerekek már most megkapják az első dózist, majd három hét múlva a másodikat, akkor szinte azonnal megkaphatják majd a harmadik (remélhetőleg már hatékony védelmet nyújtó) adagot, amint a pozitív kísérleti eredmények után engedélyezik.

(NYT)