A Pfizer vezetője már az évenkénti újraoltást pedzegeti

A Pfizer vezetője már az évenkénti újraoltást pedzegeti

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját készítik elő a második oltáshoz a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató Hajléktalanokat Ellátó Egyesített Intézményében Hódmezővásárhelyen 2021. február 18-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója az NBC Newsnak adott interjúban beszélt arról, hogy az oltást évről évre újra be kell majd adni annak érdekében, hogy megmaradjon a védettség az új koronavírussal szemben – írta a Hvg.hu.

Mindez azt jelenti, hogy az influenza elleni védőoltáshoz hasonló módon kell gondolnunk a koronavírus-fertőzés elleni vakcinára, illetve azt is, hogy hiába győzzük le a pandémiát, maga a vírus nem fog eltűnni.

A Pfizer eközben azt is vizsgálja, miként tudná növelni a vakcina hatékonyságát. Azt próbálják kideríteni, hogy azoknál, akik több mint hat hónapja kapták meg az első oltásukat, egy emlékeztető oltás felerősíti-e az immunrendszer védekezőképességét a kórokozó ellen. Bourla szerint a harmadik dózis 10-20-szorosára emelheti az antitestek számát a szervezetben, így az képes lenne megbirkózni a koronavírus különböző változataival szemben is.

A vizsgálatokat a 18-55, valamint a 65-85 éves korosztály körében folytatják. A tesztek során az első és a második adag Pfizer-vakcinát három hét különbséggel adták be, a harmadikat pedig egy évvel az első oltás után.

Eközben egy brit tanulmány arról ír, hogy az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár, illetve a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű oltóanyaga már egyetlen dózis beadása után is igen magas hatékonysággal veszi elejét annak, hogy kórházba kerüljenek az idősebbek.

Kedden egyébként 114 600 adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra, ezeket az oltópontokra szállítják, ahova a háziorvosoknak kell küldeniük az időseket.