A Reuters szerint nem önszántából tett vallomás Raman Prataszevics barátnője

A Reuters szerint nem önszántából tett vallomás Raman Prataszevics barátnője

Belarusz ellenzékiek performansza Minszkben 2020. szeptember 27-én (Fotó: Reuters)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Videófelvételen vallotta be Szofija Szapega, hogy ő is részt vett a belarusz ellenzéki Telegram szerkesztésében, de a Reuters brit hírügynökség elemzése szerint látszik a felvételen, hogy nem önszántából tett beismerő vallomást – írja a hvg.hu. 

A fehérorosz rendőrök és titkosszolgálat tagjainak adatait kiszivárogtató Telegram főszerkesztőjét, Raman Prataszevicset barátnőjével együtt tartóztatták le néhány napja, amikor a belarusz haderő egyik vadászgépe leszállásra kényszerítette a Ryanair Vilniusba tartó járatát. 

Az orosz külügyminisztérium szerint Szepegát a fehérorosz büntetőtörvénykönyv több cikkelye szerint is büntetőeljárás alá vonhatják. Szapega apja, Szergej Dudics elmondta a TASSZ hírügynökségnek, hogy a nőt akár két hónapig is előzetes letartóztatásban tarthatják. Édesanyja, Anna Dudics hangsúlyozta, a lánya csak rossz helyen volt rossz időben. Vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetéssel magyarázták az ír légitársaság gépének földre kényszerítését Minszkben, ahol aztán Prataszevicset és Szepagát is őrizetbe vették. A Ryanair vezérigazgatója szerint KGB-ügynökök is utaztak a leszállásra kényszerített gépen. A leszállás és a repülőgép ellenőrzése után a bombáról szóló információ végül nem igazolódott be.

A történtek hírére a világ számos országa – köztük az Európai Unió pedig egyhangú határozatban – elítélte a belarusz hatóságok intézkedését, és egyúttal a politikai okokból letartóztatottak szabadon engedését is követelték. Egyúttal az Európai Tanács felkérte a az összes uniós székhellyel rendelkező légi fuvarozót, hogy kerüljék el a belarusz légteret, és abban is megállapodta, hogy a tagállamoknak el kell fogadni majd a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az EU légterébe a belarusz légitársaságok ne léphessenek be és ezek a légitársaságok ne férhessnek hozzá az uniós repülőterekhez.