A Roszatomot is szankciókkal sújtja Amerika

A Roszatomot is szankciókkal sújtja Amerika

A Roszatom székháza Moszkvában (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerda délután hat órakor az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége elküldte szerkesztőségünknek Antony J. Blinken amerikai külügyminiszter sajtónyilatkozatát a friss szankciók kapcsán. 

Ebben az áll, hogy ma az amerikai Külügy- és Pénzügyminisztérium több mint húsz ország és joghatóság több mint százhúsz szervezetével és személyével szemben vezetett be szankciókat az Orosz Föderáció Ukrajna elleni jogellenes inváziójával összefüggésben, beleértve a szankciók kijátszását elősegítő személyeket és szervezeteket is. 

Több mint egy évvel azután, hogy senki által nem provokált módon betört Ukrajnába, a globálisan összehangolt szankcióink hatásai arra kényszerítették az Orosz Föderációt, hogy alternatív utakat keressen a háborús gépezet finanszírozására és működtetésére. Az Egyesült Királysággal együttműködve célba vesszük a szankciókat kijátszó hálózatot, amely támogatja Oroszország egyik leggazdagabb milliárdosát, Alisher Usmanovot, akit az Egyesült Államok tavaly szankciókkal sújtott. Az Uszmanovhoz kötődő kijátszó-hálózat mellett az USM Holdingot is célba vesszük, azt az elsődleges szervezetet, amelyen keresztül Uszmanov tulajdonolja és ellenőrzi vállalatainak többségét” – írják. 

Szankcionáltak egy olyan ciprusi székhelyű ügyvédi irodát is (CGV LLC Vassilides), amelynek Belizében, a Seychelle-szigeteken, a Brit Virgin-szigeteken, Görögországban és Magyarországon vannak irodái. 

Emellett a Külügyminisztérium két olyan orosz szervezetet is korlátoz, amelyek támogatják Oroszország azon erőfeszítéseit, hogy iskolás gyerekeket befolyásoljon és militarizáljon. Ezek egyike az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu által létrehozott kezdeményezés, amely az ukrajnai megszállt területeken élő iskolások militarizálásáért és propagandájáért felelős. A másik a Krími Köztársaság Állami Költségvetési Kiegészítő Oktatási Intézménye Krími Hazafias Központ. Ennek célja, hogy a fiatalok „katonai-hazafias nevelésben” részesüljenek, felkészítve őket az orosz fegyveres erőkben való szolgálatra. 

Szankciókkal sújtottak egy orosz katonai magáncéget és egy kínai székhelyű vállalatot is (China HEAD Aerospace Technology Company), amely műholdas képeket szolgáltatott ukrajnai helyszínekről az ott harcoló Wagner alakulatoknak.

Amerika szerint Oroszország az energiaexportot – például a nukleáris ágazatban – arra használja, hogy politikai és gazdasági nyomást gyakoroljon globális ügyfeleire, ezért szankciókkal sújtják a Roszatom több érdekeltségét és velük kapcsolatban álló személyeket is – például a Rusatom Overseas nevű leányvállalat elnökét, Evgeny Pakermanovot.

Az intézkedések eredményeképpen az összes érintett személy és vállalat USÁ-ban található vagyonát zárolták.