A Spiegel szerint „maffiamódszerekkel” szorítanák ki a német cégeket Magyarországról

A Spiegel szerint „maffiamódszerekkel” szorítanák ki a német cégeket Magyarországról

Orbán Viktor a Kossuth rádióban (Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor hadat üzent a német tőkének a magyar piacon – írta meg a Spiegel egy hosszú cikkben, amelyet a 24.hu szemlézett. A lap az Orbán-kormány „maffiamódszereiről” ír, amelyekkel értelmezése szerint előbb ellehetetlenítenék, majd elűznék a német cégeket és érdekeltségeket Magyarországról.

Mint megjegyzik, Orbán Viktor korábban mindig előzékeny volt a német cégekkel, különböző adókedvezményekkel segítette őket, ez a korszak azonban a közelmúltban véget ért, és Németország már tapasztalja is ennek jeleit. A lap olyan konkrét esetet említ, amikor egy kormányhoz közeli vállalkozó révén visszautasíthatatlan ajánlat képében igyekeznek kiszorítani a külföldi tőkét, de Orbánék több jogszabályt is hoztak annak érdekében, hogy ellehetetlenítsék a német cégeket a magyar piacon. Ilyen például bizonyos regisztrált építőanyagok exportjának engedélyhez kötése, vagy éppen a többletbányászati díj bevezetése, aminek eredményeképpen német cégek magyarországi leányvállalata minden eladott zsák cementtel veszteséget termel. 

Az építőipar mellett a kiskereskedelmet említi a lap, mint olyan területet, amelyet szintén uralna az Orbán-kormány, ezért különösen frusztráló számára, hogy az Aldi, a Lidl vagy a Spar egyelőre őrzi vezető helyét. A német lap szerint a kormány azért ahol tud, ott nekik is próbál keresztbe tenni, példaként említve az árstopokat és az ezekkel járó gyakori ellenőrzéseket és büntetéseket. 

Felidézték, hogy Lázár János évekkel ezelőtt a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítását követelte a magyar nemzeti kiskereskedelem javára, illetve, hogy maga Orbán Viktor is arról beszélt nemrégiben, hogy számos stratégiai iparágban nőnie kell a magyar tulajdon arányának, mert túl nagy a külföldi részesedés. A lap szerint már ott tart a helyzet, hogy egyre több az olyan német vállalat, amely kényelmetlenül érzi magát Magyarországon. Egy felmérés adatai szerint a hazánkban érdekeltséggel rendelkező német cégek 18 százaléka a jogbiztonság hiányát látja a legnagyobb befektetési kockázatnak.

A lap olyan politikusoktól is idéz, akik már felszólaltak Orbánék „maffiamódszerei” miatt. „Orbán megbünteti azokat a cégeket, amelyek nem szolgálják »haverkapitalizmusának« építését. Nem engedhetjük, hogy ezt megússza” – mondta Daniel Freund, a Zöld Párt európai parlamenti képviselője, hozzátéve, hogy a korrupció egyre növekszik, és a gazdaság egyértelműen rossz irányba halad.

A CDU politikusa, Gunther Krichbaum pedig úgy fogalmazott, ,,világossá tették, hogy a cél a jelenlegi tulajdonosok kiszorítása, hogy kikényszerítsék náluk a cégeik eladását. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen gyakorlatok elképzelhetők az Európai Unióban".