A svéd király az ország járványkezeléséről: Elbuktunk

A svéd király az ország járványkezeléséről: Elbuktunk

A svéd főváros népszerű sétálóutcája 2020. április 1-jén, a koronavírus első hullámában (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Fredrik Sandberg)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A svéd királyi család, hasonlóan a többi európai monarchia szokásaihoz, szinte sohasem nyilvánul meg napi közéleti kérdésekben. Ezért is keltett döbbenetet, amikor XVI. Károly Gusztáv király megszólalt Svédország járványkezelésével kapcsolatban, amelyről nincs kifejezetten jó véleménye. Egy interjúban konkrétan így fogalmazott:

„Azt hiszem, elbuktunk. rengetegen haltak meg, és ez szörnyű.”

A király szerint 2020 úgy, ahogy van, szörnyű év volt (ezzel egyetértenek néhányan a világban), és ő maga is egyre jobban fél attól, hogy elkapja a koronavírust. A király év végi szokásos interjújában fogalmazott meg nyílt kritikát a svéd kormány járványkezelésével szemben. Így fogalmazott: „E nehéz helyzetben a svéd nép szörnyen szenvedett. Gondoljunk csak mindazokra a családokra, akik nem tudtak elköszönni haldokló szeretteiktől. Nagyon nehéz és traumatikus élmény, amikor az ember nem tud elköszönni”.

Svédország közel sem léptetett életbe olyan szigorú járványellenes intézkedéseket az első hullám idején, mint a világ gyakorlatilag minden más országa. Ehelyett az emberek személyes felelősségét hangsúlyozzák. A svéd modellt a világ összes járványtagadója isteníti, mondván ők nem zárták börtönbe az országot,

Kérdés persze, hogy megérte-e. Gazdaságilag nem, hiszen elenyésző a svéd, illetve a hozzá nagyon hasonló északi gazdaságok visszaesésében mérhető különbség. Emberileg pedig katasztrofális az eredmény. Svédországban eddig 7802 ember halt meg a Covid-19 betegségben (egymillió lakosra vetítve 770-en), december 9-én egy nap alatt 8402 új fertőzést regisztráltak, az összes fertőzött egymillió lakosra vetített száma 34 417. Ehhez képest Norvégiában egymillió lakos közül 74-en (kevesebb, mint tized annyian) haltak meg, és 7777-en kapták el a fertőzést. Finnországban ugyanezek a mutatók: 87 halál/egymillió lakos, illetve 5812 fertőzött/egymillió lakos.

Aki pedig azzal jönne most, hogy de Svédországot elkerüli a második hullám, mert az emberekben már kialakult a nyájimmunitás, akkor érdemes megnézni a legújabb adatokat. Svédországban az elmúlt héten egymillió lakosra vonatkoztatva 4281 új fertőzést, és 49,5 új halálesetet regisztráltak. Norvégiában ugyanez: 522 fertőzés és 7,7 halál, Finnország: 570 fertőzés és 7,1 haláleset egymillió lakosra.

Vagyis a svédek semmit se profitáltak a saját különutas modelljükből, viszont hatalmasat buktak és buknak rajta folyamatosan.

Persze, Svédország csak a hozzá hasonlóan fejlett, hasonló társadalmi állapotú északi szomszédaihoz viszonyítva szerepelt szörnyen rosszul a járvány ellen. Ha például Magyarországgal hasonlítjuk össze, már nem is tűnik olyan rossznak a helyzete. Vagy inkább Magyarország helyzete ugyanolyan katasztrofális, mint a svédeké.