A szenátus minden vád alól felmentette Donald Trumpot

A szenátus minden vád alól felmentette Donald Trumpot

Donald Trump amerikai elnök az Unió helyzetéről címmel tartja államfői évértékelő beszédét a törvényhozás, a kongresszus két háza előtt a washingtoni Capitoliumban 2020. február 4 én (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két és fél óra vita után az amerikai szenátus republikánus többsége felmentette Donald Trumpot, ezzel zárult az elnök elmozdítását célzó impeachment-eljárás – jelentette a BBC. A szavazás papírforma volt, ugyanis a szenátorok többsége előre bejelentette, hogy hogyan fognak szavazni. Barack Obama 2012-es republikánus kihívója, Mitt Romney kivételével minden republikánus a felmentésre szavazott, míg minden demokrata elítélőlen.

A felmentést már csak amiatt is biztosra lehetett venni, mert előző pénteken a többség még azt is megakadályozta, hogy a szenátus újabb tanúkat hallgasson meg az eljárás alatt, annak ellenére, hogy John Bolton, Trump egykori nemzetbiztonsági tanácsadója önként jelentkezett, hogy szívesen tanúskodna egykori főnöke ellen. Innentől kezdve az eljárás gyakorlatilag puszta formalitássá vált, a demokraták már csak azt akarták elérni, hogy a felmentő ítélet a kedden, a képviselőház és a szenátus összevont ülése előtt előadott, az unió állapotáról tartott (State of the Union) évértékelő-beszéd utánra kerüljön, hogy az elnök ne kérkedhessen a szenátorok és képviselők előtt azzal, hogy felmentették.

Ekkorra egyébként már a védőügyvédjei is elismerték, hogy amivel őt vádolták a demokraták, azt valóban elkövette, ám azzal érveltek, hogy az ügy nem olyan súlyú, hogy azért ez a legsúlyosabb büntetés, az elnöki tisztségtől való megfosztás járjon érte. Így vélekedtek a republikánus szenátorok közül többen is.

Trump egyik ügyvédje, Alan Dershowitz pedig odáig ment, hogy ha az elnök közérdekből cselekszik, akkor nem ítélhető el, az elnök pedig gondolhatta, hogy ő közérdekből cselekszik. Ezt a védekezést Nancy Pelosi nem fogadta el, és az elnököt XIV. Lajoshoz hasonlította, mondván, az a mondás, hogy „az állam én vagyok”, csak egy abszolutista uralkodó szájából hangozhat el, egy elnök szájából nem. A képviselőház demokrata elnökasszonya és Trump között régóta tartó ellentét feszül: utóbbi nem is fogadta el tegnap Pelosi kézfogását, amire a demokrata házelnök a beszéd végén, kamerák kereszttüzében, látványosan széttépte az elnök évértékelő szövegének leiratát.

Az iowai előválasztáson magának adott sakkot a Demokrata Párt | Magyar Hang

Bárki nyeri meg végül az első előválasztást, a győzelmére a szavazatszámlálási baki súlyos árnyékot vet majd.

Trump tehát nekivághat a választásnak egy több éven át tartó, ám minden esetben felmentéssel végződő vizsgálat-sorozattal a háta mögött, és mondhatja, hogy nem találtak semmit ellene – noha számos munkatársát, így például egykori kampánymenedzserét, Paul Manafortot, vagy ügyvédjét, David Cohent elítélték, és ők már börtönbüntetésüket töltik. Donald Trump újraválasztási esélyei így jelentősen nőttek: míg a demokraták az előválasztással vannak elfoglalva, ő rákészülhet az általános választásra, és a hátralévő időszakban már az impeachment sem fogja a vállát nyomni.