A szlovák házelnök szerint Orbán a háborút kihasználva parcellázná fel Szlovákiát

A szlovák házelnök szerint Orbán a háborút kihasználva parcellázná fel Szlovákiát

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Boris Kollár szlovák házelnököt (b) a Karmelita kolostorban 2020. június 30-án. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az Ukrajnai orosz invázió célja a nemzetközi rend felforgatása, és Orbán Viktor ezt kihasználva fel akarja parcellázni Szlovákiát – erről beszélt Boris Kollár, a Család Vagyunk (Sme Rodina) jobboldali populista párt elnöke és alapítója, a szlovák parlament elnöke a ma7.sk tudósítása szerint vasárnap délben a Markiza televízió egyik vitaműsorában. A hírt a 444 vette észre.

„Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak nálunk, útleveleket osztogatnak!” – mondta Kollár kifejtve, az ukrajnai orosz invázió közvetlenül fenyegeti Szlovákia szuverenitását.

Kollár állításaira Berényi József a Magyar Koalíció Pártja alelnöke reagált, aki szerint „megint bebizonyosodott, a szlovák politika elsősorban biztonságpolitikai rizikóként tekint ránk Szlovákiában élő magyarokra és Magyarországra”. – Minden krízishelyzet megmutatja, a „baráti jó kapcsolatok, a szövetséges” hivatalos kinyilatkozásai mögött mély előítéletek és beteges paranoia uralja a politikai közgondolkodást, amely megbénítja a szlovákiai magyar közösség helyzetének tényleges, törvényeken alapuló javítását – vélte.

A 444 felidézte: Boris Kollár kalandos előéletű, 11 gyerekes (10 nőtől) keresztény üzletember, korábban maffiakapcsolatokkal is vádolták, 2015-ben alapította meg populista pártját, amely Orbán Viktorékhoz hasonlóan nagy kritikusa az EU-nak. 2016-ban már bejutott a parlamentbe, a 2020-as választáson pedig 11 mandátumot szerzett és tagja a kormánykoalíciónak is.