A szlovák külügyér szerint a háború végéig támogatni kell Ukrajnát

A szlovák külügyér szerint a háború végéig támogatni kell Ukrajnát

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (k) látogatást tesz a Donyeck térségben 2021. április 8-án (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió és a NATO egységesen és szolidárisan kell, hogy támogassa Ukrajnát az orosz agresszióval szemben, mégpedig a háború végéig – jelentette ki Miroslav Wlachovsky új szlovák külügyminiszter csütörtökön Varsóban. A szlovák diplomácia vezetője a Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel közös sajtóértekezleten szólalt fel a kétoldalú tárgyalások után.

A megbeszélés napirendjén szereplő témák közül Wlachovsky kitért az ukrajnai helyzetre és az Ukrajnának nyújtott segítségre. Felidézte: Szlovákia egyértelműen elítélte az orosz agressziót, és politikai, humanitárius, valamint katonai támogatást nyújt Kijevnek. Ebben az összefüggésben a szlovák külügyminiszter aláhúzta az Európai Unión és a NATO-n belüli egység és szolidaritás szükségességét. Ez a magatartás „nem lankadhat”, a háború végéig támogatni kell Ukrajnát – húzta alá Wlachovsky.

Zbigniew Rau úgy értékelte: Szlovákia „változatlanul Lengyelország fontos politikai és gazdasági partnere marad a közép-európai térségben, valamint az uniós színtéren is”. Utalva a mai geopolitikai kihívásokra, a lengyel külügyminiszter kiemelte a biztonsági és a védelmi együttműködést a lengyel-szlovák viszonylatban, valamint a NATO-n és a Bukaresti Kilencek nevű, az észak-atlanti szövetség kelet- és közép-európai tagjait tömörítő csoportosuláson belül. Említést tett a lengyel-szlovák együttműködésről az infrastrukturális fejlesztések terén is. Miroslav Wlachovsky varsói útja a prágai után a második, miután a szlovák külügyminiszter május 15-én hivatalba lépett.

(MTI)